Ontwikkelaars hoeven niet meteen met zand te spelen

Geschreven door  | 6 november 2011 | Categorie: Apple nieuws

Apple SandboxingApple heeft een naam hoog te houden als het op beveiliging aankomt. Het bedrijf communiceert hierover niet zoveel. Toch onderneemt Apple hier wel stappen voor en deze stappen zijn echt wel nodig aangezien de laatste trends van de trojans. Sandboxing is een techniek die ze begonnen toe te passen. Met Sandboxing moet de ontwikkelaar van zijn applicatie aangeven over welke rechten deze moet beschikken. Als de applicatie het internet nodig heeft moeten deze rechten door de ontwikkelaar zijn aangevraagd. Gebruik van webcam of toegang tot speciale bestanden,… alles moet door middel van rechten zijn aangevraagd. Op die manier draait een applicatie in een ‘Sandbox’ letterlijk vertaald ‘Zandbak’. Applicaties krijgen op deze manier geen toegang meer tot de andere onderdelen van het systeem. Dankzij de Sandboxing techniek gaat een malware applicatie zich niet verder kunnen verspreiden.

Apple paste een basis van Sandboxing toe sinds Leopard (versie 10.5.x). Deze was echter enkel en alleen voor de kernel. Het hart van het systeem. Met Snow Leopard (versie 10.6.x) breidde Apple deze techniek verder uit naar de Daemon processen. Het bedrijf deed dit zonder er veel publiciteit aan te geven. Maar sinds Lion (versie 10.7.x) is de situatie veranderd. De Sandboxing techniek is nu aanwezig voor ontwikkelaars. Apple wilt nu dat ontwikkelaars hiervan gebruik gaat maken. Om druk op ontwikkelaars te zetten moet elke applicatie die in de Mac App Store gaat staan vanaf november de Sandboxing techniek ondersteunen.

Sommige ontwikkelaars hebben kritiek op dit nieuw permissiesysteem. Ze maken zich zorgen omdat de restricties op het lezen en schrijven van bestanden soms belemmeringen zou opleveren. Apple zou in deze gevallen wel tijdelijke uitzonderingen aannemen maar hoe dan ook de Sandboxing techniek moet en zal er komen. De deadline voor november heeft Apple wel verschoven. 1 Maart 2012 is de nieuwe deadline voor alle ontwikkelaars die hun applicatie in de Mac App Store wil houden. De exacte reden voor deze verschuiving is niet geweten. Vermoedelijk speelt de kritiek van de ontwikkelaars hier toch wel een rol.
Tags: , , ,

One Response to Ontwikkelaars hoeven niet meteen met zand te spelen

  1. Pingback: Mac App Store heeft 100 miljoen downloads bereikt – Apple Weetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten