Android bespioneert alles van je

Geschreven door  | 1 december 2011 | Categorie: Apple nieuws

Android SpywareSmartphones die draaien op het Android besturingssysteem komen de laatste dagen weer in opspraak met een privacy-probleem. Het blijkt dat de Amerikaanse telecom-operatoren software installeren die alles verzamelt wat er maar te verzamelen is. Deze spyware software werd ontdekt door ontwikkelaar Trevor Eckhart en luistert naar de naam Carrier IQ.

Hij ontdekte de software na een kleine update van de HTC Sensation en HTC Evo 3D. De update voorzag de smartphones van Android 2.3.4. De spyware software verzamelt vervolgens statistieken over het gebruik van de smartphone en stuurt deze door naar een server. Informatie over welke apps er gebruikt of verwijdert worden, acties op het toetsenbord, sms-berichten, contactlijsten,… noem maar op alles wordt bijgehouden en opgestuurd.

Nadat Trevor zijn ontdekking bekend maakte ging de fabrikant van de Spyware tool achter Trevor zelf aan. Ze dreigde met rechtszaken en gigantische schadeclaims. Maar Trevor liet het hier niet bij. Hij ging steun zoeken bij The Electronic Frontier Foundation. Sindsdien zijn de schadeclaims en dreigementen verdwenen.

HTC kon niet anders dan reageren na al deze geruchten. Ze beweren dat ze de gebruikers niet bespioneren maar de tool gebruiken om fouten op het toestel te rapporteren. De tool zou opt-in zijn. Wat wil betekenen dat de gebruiker de toestemming moet geven om hieraan deel te nemen. Trevor vind het antwoord van HTC maar magertjes. Er draait volgens hem niet één applicatie maar zes applicaties die gegevens doorsturen. Slechts één ervan gebruikt de opt-in functie.

Trevor maakte zelfs een YouTube film waarbij hij alles demonstreert over Carrier IQ. De spyware tool in de video komt echt tot zijn werk vanaf de 9de minuut.

Niet enkel HTC zou deze spyware-tool installeren. Ook Samsung en Nokia maken er gebruik van. Tot nu toe is deze spyware op geen enkel Nederlands of Belgisch toestel gevonden. Het lijkt erop dat het enkel in Amerika voorkomt.

Carrier IQ kan volgens Trevor gevonden worden door in het tabblad ‘Alle Apps’ in het instellingen menu te zoeken naar IQRD of HTCIQagent. Het deinstalleren van de spyware blijkt een lastige taak te zijn doordat het volledig in het besturingssysteem zit ingebakken.

De iPhone bevat een onschuldige versie van Carrier IQ. De tool wordt hier echt gebruikt voor diagnose van het toestel. Op die manier kan Apple eventuele fouten in het toestel verbeteren. Bij het eerste gebruik van de iPhone wordt er aan de gebruiker gevraagd of hij hieraan wilt meewerken of niet. Later kan men deze instellingen steeds wijzigen in het volgende menu: Instellingen-Algemeen-Info-Diagnose en gebruik. Apple houdt maar enkele gegevens bij zoals de locatie, of er een telefoonverbinding was (geen nummer), je operator, land van gebruik, jouw telefoonnummer. Van spyware is hier geen sprake aangezien Apple je toetsaanslag,… niet bijhoudt. Bovendien kan je in het menu van ‘Diagnose en gebruik’ al de logbestanden bekijken.

Apple laat ook niet toe dat telecom-operatoren hun eigen software kunnen installeren op de iPhone. Android daarentegen is een open-platform. Google laat dus toe dat fabrikanten en/of operatoren het besturingssysteem kunnen aanpassen naar eigen wensen.
Tags: , , ,

6 Responses to Android bespioneert alles van je

 1. Pingback: Apple gestopt met Carrier IQ in iOS 5 – Apple Weetjes

 2. Peter 2 december 2011 at 21:22

  Haha, natuurlijk Apple is heilig.

  Open source is zo gevaarlijk !!!

 3. Peter 2 december 2011 at 21:24

  Het is overigens nog niet aangetroffen op een Nederlands toestel

  • Frank De Broeck 3 december 2011 at 11:49

   Dat staat toch ook in het artikel 😉

   Wat betreft het opensource gedoe. Uiteraard is dit een mooie zaak. Ook Apple maakt gebruik van opensource. Darwin is bv. Het bewijs ervan. Maar Google gaat met zijn Android de verkeerde richting uit. Opensource is mooi maar iedereen kan er zomaar iets aan toevoegen enzovoort.

   Het open beleid leidt tot duizend en 1 Android Markets. De ene is officiëlere dan de andere. Hierdoor zal de gemiddelde gebruiker zonder het zelf te beseffen malafide software verkrijgen. Het gevolg laat zich al voelen. Malware is een probleem bij Android.

   Opensource is zeker niet slecht. Maar het te open beleid kan op enkele gebieden problemen opleveren. Controle is niet altijd slecht.

 4. Pingback: Android bespioneert alles van je « Bijbel, geloof, eindtijd, bemoedigingen

 5. Pingback: Android bespioneert alles van je « My Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten