De toekomst van OS X

Geschreven door  | 31 januari 2012 | Categorie: Apple nieuws

Apple Mac OS X LionHeeft het besturingssysteem van de Mac nog een toekomst? Nog steeds staat OS X omschreven als het meest geavanceerde besturingssysteem ooit maar hoe zit het in feite met iOS? Dat besturingssysteem dat we kennen van de iPhone, iPod Touch en iPad is de revolutie in besturingssystemen van de laatste jaren.

Iedereen is het erover eens. De iPad is eenvoudig te gebruiken. Je weet meteen hoe het werkt en alles lijkt zo logisch. De iPad heeft bovendien een aantrekkelijk gebruikersinterface. Hoe vaak je het ook gebruikt, alles blijft ordelijk. Geen gedoe met vensters waarvan je de grootte moet aanpassen. Neen, alles werkt en meer belangrijk alles blijft vlotjes werken.

Wanneer je de iPad vergelijkt met de Mac dan merk je dat het besturingssysteem OS X wat ouderdomsverschijnselen vertoont. Uiteraard heeft de dag van vandaag een Mac-computer nog wat voordelen. Het groter scherm, meerdere vensters en zijn veelzijdigheid hebben nog steeds een voordeel ten opzichte van de iPad. Maar de bediening ervan is niet zoals je gewend bent op de iPad.

Apple weet dit zelf ook wel. Met de komst van OS X Lion (10.7) was de eerste grote stap het laten vallen van de benaming Mac. Voorheen werd er steeds gesproken over Mac OS X. Maar Apple heeft die benaming stiekem laten vallen. OS X klinkt al een beetje als iOS en zal deze laatste niet de toekomst gaan worden?

Mac-OS-X-10-0-Cheetah

Mac OS X 10.0

Mac OS X kent zijn oorsprong in 2001. Apple brak toen radicaal met het verleden. Het nieuwe besturingssysteem was zo ingrijpend veranderd dat ze een emulatie techniek gebruikten zodat oudere software in de ‘Classic’ omgeving kon draaien. Later met de komst van Intel-processoren verdween deze Classic omgeving. Maar heeft dit besturingssysteem nog wel toekomst na meer dan 10 jaar in gebruik te zijn?

Mac OS X of beter gezegd OS X kreeg in zijn laatste editie OS X 10.7-Lion veel elementen uit de iPad omgeving. Launchpad biedt je de mogelijkheid om alle programma’s die geïnstalleerd zijn weer te geven zoals iOS doet. Het trackpad verkrijgt meerdere veegbewegingen net zoals de iPad ze kent. Een ‘Resume’ optie zal indien applicaties opnieuw worden geopend ze tonen net zoals ze werden afgesloten. Applicaties krijgen een ‘Volledig scherm’ optie en bewaren de documenten automatisch. Het adresboek en kalender verkregen hetzelfde uiterlijk als de iPad versie. Alles maar dan ook alles werd in het werk gesteld om de iPad ervaring op de Mac te brengen. Zelfs de bekende App Store kreeg zijn variant op de Mac.

Sommigen delen zijn geslaagd andere zoals de ‘Launchpad’ zijn minder geslaagd. Hoe dan ook de toon is gezet. De invloeden van iOS zijn terug te vinden in OS X en deze zullen niet meer verdwijnen.

iOS heeft ook nog andere voordelen. Het heeft geen zichtbaar bestandsstructuur. Op een computer zijn we gewoon om bestanden te zien, te verplaatsen, te kopiëren enzovoort. Maar in iOS gebeurt dit zonder dat we aan de bestanden geraken. Voor een techneut kan het soms handig zijn maar voor de meeste gebruikers is deze ommekeer een verademing.

Met iTunes zijn we al iets minder geneigd om met losse muziekbestanden te werken. In feite beheert iTunes al je muziekbestanden zelf. Je hebt er geen omkijken naar. Je zoektocht naar muziek doe je gewoon in iTunes in plaats van losse bestanden. Hetzelfde verhaal voor foto’s. Vroeger klasseerde men de foto’s in zelf aangemaakte mappen maar dankzij iPhoto laat je die applicatie alles zelf beheren. Kopiëren, zoeken, bewerken,… je doet het allemaal via iPhoto in plaats van te knoeien met losse bestanden.

iOS Maakt die sprong nog groter. Het besturingssysteem beheert alle bestanden zelf. Het weet welke applicatie er bij welk bestand hoort. Het toont je dan ook in de applicatie enkel de bestanden die daarvoor bruikbaar zijn. Start je in iOS Pages op dan krijg je enkel de Pages documenten te zien. Je hoeft je geen zorgen te maken waar je die bestanden hebt opgeslagen. iOS Doet dit allemaal voor je.

ipad-keyboard

Dankzij Spotlight op de Mac was het al minder belangrijk waar je documenten plaatste. Deze zoekfunctie was zo krachtig en snel dat het meteen het gezochte onderdeel vond waar het zich ook maar bevond.

Maar de chaos met losse bestanden blijft op de Mac gewoon bestaan. Het bureaublad en de ‘download’ mappen zitten bij de meeste gebruikers overladen met onnodige bestanden. Daarbij komt ook nog het gevaar dat gebruikers belangrijke bestanden van applicaties zomaar kunnen verwijderen. Iets dat op iOS onmogelijk is.

iOS beheert de applicaties ook beter. Het bepaalt zelf welke applicaties er nog eventjes in de achtergrond mogen draaien en welke niet. iOS is veel strenger voor multitasking zodat de nodige processor-kracht volledig aan de gebruiker gegeven kan worden.

Mac-gebruikers die zijn overgestapt van Windows hebben nog steeds een oude gewoonte om de applicaties volledig af te sluiten. In Lion heeft Apple het symbool om draaiende applicaties in het dock te zien standaard uitgezet om deze oude gewoonte af te leren. Spijtig genoeg denken mensen dat ze dezelfde filosofie moeten toepassen in iOS. Maar in dit artikel leggen we uit dat dit absoluut niet waar is.

Lion, iOS5 en iCloud

De iPad toont aan dat gesofistikeerde applicaties zoals Pages, Numbers en Keynote perfect kunnen werken zonder menubalk. De menubalk die we al jaren kennen heeft ons al perfect geholpen maar blijkbaar kan het ook zonder. Apple beseft dit zelf ook en wanneer je gebruik maakt van de ‘Volledig scherm’ optie in een applicatie dan zal de menubalk tijdelijk verborgen worden. Een betere knoppenbalk gaat meer dienst doen dat de menubalk.

We zijn er zeker van dat wanneer de vernieuwde versies van Pages, Numbers en Keynote verschijnen dat de invloeden van iOS ook op de Mac versie zijn geïntegreerd. De iCloud integratie gaat er mee voor zorgen dat langzaam maar zeker het probleem met het bestandsstructuur op de Mac wordt opgelost.

OS X meets iOS

Het is logisch dat Steve Jobs zei dat dat OS X Lion iOS ging ontmoeten. Langzaam maar zeker zal OS X gaan samensmelten met iOS. Het lijkt misschien de dag van vandaag nog vreemd. Maar beeld je maar eens in dat je een dock met toetsenbord aan je iPad hangt. Tekstverwerken met Pages werkt net zo handig op de iPad als op de Mac. In sommige situaties zelfs nog beter. Toegegeven er zijn nog werkpunten aan beiden kanten maar langzaam maar zeker komt deze samensmelting eraan.
Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten