Hoe werkt iMessage

Geschreven door  | 7 januari 2012 | Categorie: iOS apps, iPad, iPhone, iPod
Instellingen iMessage

Enkel op de iPhone kan je een telefoon nummer toevoegen bij de bereikbaarheid

iMessage is de nieuwe berichtenvoorziening voor alle iOS 5 gebruikers. Je kunt via de gsm-verbinding of WiFi onbeperkt berichtjes sturen vanaf je iPad, iPhone of iPod Touch naar andere personen met een iOS 5 apparaat. Gratis weliswaar.

Maar hoe werkt nu juist iMessage? Als iMessage nog niet actief is op jouw apparaat. Ga je naar “Instellingen” → “Berichten”. Zet daar iMessage aan. Er zal gevraagd worden achter je Apple ID en wachtwoord. Het Apple ID is hetgeen je gebruikt voor je aankopen in iTunes en de App Store. Indien het nodig is kan je hier meteen een Apple ID aanmaken.

Met zo’n ID kan je je internetactiviteiten met Apple personaliseren. Voor iMessage is dit nodig.

iPhone gebruikers zullen bij het activeren van iMessage een kleine kost krijgen. Er wordt namelijk een éénmalige activatie sms verstuurd naar een centrale van Apple gevestigd in Engeland.

Deze activatie stap is nodig aangezien jouw gsm nummer gekoppeld wordt aan het Apple ID. Op die manier kan iemand die enkel jouw nummer kent toch nog gebruik maken van iMessage.

De volgende stap is om je emailadressen toe te voegen die je wenst te gebruiken met iMessage. iPod Touch en iPad gebruikers zijn enkel te bereiken via die email.

Meer is er niet nodig. iMessage zoekt vanaf nu zelf uit of iemand te bereiken is via iMessage of niet.

Om een bericht te versturen start je de app ‘Berichten’ op. Vul nu het emailadres, telefoonnummer of naam van de correspondent in. Als deze persoon geen iMessage heeft dan zal de naam of telefoonnummer in het groen aangeduid worden en zal het bericht als een traditionele sms of mms verstuurd worden. Een blauwe melding geeft weer dat het bericht als iMessage verstuurd zal worden, of beter gezegd gratis is.

Wanneer iPad of iPod Touch gebruikers een bericht versturen naar iemand die geen iMessage heeft dan zal die persoon zijn gegevens in het rood verschijnen. Het bericht versturen is dan onmogelijk.

 

Bellerherkenning iMessage

Zet de bellerherkenning op al je toestellen gelijk

iMessage heeft nog leuke toevoegingen. Zo kan je kijken of het bericht is afgeleverd of gelezen is. Wanneer de andere kant antwoord op je bericht dan zie je ook dat deze persoon aan het typen is. Deze opties kan je eventueel uitschakelen bij de instellingen van de ‘Berichten’ applicatie.

Maar wat gebeurt er nu als je naar iemand met een iPhone een bericht stuurt als iMessage maar deze persoon door omstandigheden toch geen datanetwerk heeft? Als het bericht is verstuurd vanaf een iPad of iPod Touch dan gebeurt er niets. Van zodra die persoon terug een datanetwerk heeft (via telecomoperator of WiFi) dan wordt het bericht meteen ontvangen.

Maar als je het bericht hebt verstuurd vanaf een iPhone dan zal iMessage het bericht na 5 minuten opnieuw versturen als sms/mms. De iPhone biedt de mogelijkheid om buiten een datanetwerk ook gebruik te maken van het gewone netwerk van de operator. Het voordeel hieraan is dat het bericht toch op de één of andere manier aankomt bij de persoon die je wilt bereiken. Het nadeel is echter dat je wel opdraait voor de kosten die verbonden zijn aan deze sms/mms.

Wil je deze optie volledig uitschakelen dan is dit mogelijk bij de instellingen van de ‘Berichten’ applicatie (Stuur als sms).

Je hoeft echter geen 5 minuten te wachten. Als je een bericht verstuurd via je iPhone naar een andere iPhone gebruiker en je merkt dat het niet meteen wordt afgeleverd dan druk je even op het ballonetje met je tekstbericht. Je verkrijgt dan de optie ‘Verstuur als tekstbericht’.

iMessage mag best wel wat opties bezitten maar in principe heb je er geen omkijken naar. Eénmaal iMessage geactiveerd is, zal de ‘Berichten’ applicatie zelf uitzoeken of iemand bereikbaar is via iMessage of niet. Als het mogelijk is zal het bericht eerst via het datanetwerk verstuurd worden. Kortom gezegd iMessage zoekt zelf de voordeligste manier uit voor je.

Lees ook: Laat je iMessage berichten synchroon verlopen op al je toestellen
17 Responses to Hoe werkt iMessage

 1. Pingback: Laat je iMessage berichten synchroon verlopen op al je toestellen | Apple Weetjes

 2. Chloe Devolder1 28 april 2012 at 08:59

  DIREGENDE VRAAG: welinswaar ben ik van plan om een iphone aan te schaffen maar kun je op de IPhone 4s smsen ZONDER IMESSAGE ik heb al verschillende opzoekingen gedaan op google maar ik kan er niks van weervinden HET PROBLEEM: al mijn vrienden hebben geen iphone dus weten jullie het antwoord op mijn vraag: kun je smsen naar personen die geen iphone hebben zonder imessage

  • Appleweetjes 28 april 2012 at 09:03

   Uiteraard! Indien iMessage geactiveerd is zal deze zelf uitzoeken hoe jouw SMS moet verstuurd worden. Indien de persoon ook iMessage heeft wordt deze verstuurd als iMessage, anders wordt deze verstuurd als een traditionele SMS. 
   Je hoeft hier zelf helemaal niets voor te doen. Dus je kan perfect sms’en naar mensen zonder iPhone. Van zodra deze ooit een iPhone kopen zal er automatisch naar hen een iMessage gestuurd worden.

  • Manuel Reyes7 4 juni 2012 at 10:46

   ja dat kan, je moet gewoon bij instellingen de optie stuur als iMessage uitschakelen en dan wordt er geen gebruik gemaakt van deze dienst

 3. Sven Poelmans 28 april 2012 at 19:52

  Even een vraagje… Ik zie hierboven staan dat als een imessage niet afgeleverd kan worden een sms gestuurd wordt. Stel, je stuurt een imessage naar iemand (via die persoon zijn emailadres), en het kan niet worden afgeleverd, wordt het gestuurd als sms, via het telefoonnummer dan? En schakelt het daarna terug op imessage via mailadres of niet? Want anders stuur je een imessage via het nummer en dt is niet de bedoeling…

  • Appleweetjes 29 april 2012 at 15:49

   Hangt ervan af. Als je bv. via een iPod Touch of iPad een iMessage stuurt dan is dit altijd via het email-adres en nooit naar het GSM nummer. Een iPhone kan echter wel naar het gsm-nummer sturen maar dan ook enkel en alleen als je correspondent ook een iPhone heeft. Zie ook: http://appleweetjes.be/2012/02/laat-je-imessage-berichten-synchroon-verlopen-op-al-je-toestellen/

   • Sven Poelmans 29 april 2012 at 20:51

    Maar stel, je imessaget vanop je iphone naar iemand zijn iphone via het mailadres en het kan niet verzonden worden, schakelt het gesprek dan automatisch over op sms? En hoe weet de iphone wanneer hij terug naar imessage moet schakelen?

    • Jeffrey 30 april 2012 at 15:32

     Heb je het artikel eigenlijk gelezen?? iMessage zoekt altijd zelf uit of iemand te bereiken is via iMessage of niet. Indien niet, dan zal er gebruik gemaakt worden van een sms/mms. Bij elk bericht wordt deze controle gedaan. Hoe dat het werkt, is via de koppeling via je apple id met je gsm nummer en eventuele emailadressen

     • Sven Poelmans 30 april 2012 at 22:56

      Ja, ik heb het artikel zeker en vast gelezen. Mijn excuses als er iets niet van begrijp. Ik vroeg me gewoon af hoe de iPhone weet wanneer hij terug naar iMessage moet schakelen? (Want als je het gesprek start via iMessage met mailadres en het kan dus niet afgeleverd worden, schakelt de iPhone dan om van emailadres naar gsm-nummer?)

     • Sven Poelmans 30 april 2012 at 23:13

      Even vorig antwoord negeren aub. Ik zal het even herformuleren. Om te beginnen, in deze situatie worden alle iMessages verzonden vanaf een iPhone. Stel, je stuurt een iMessage naar een emailadres en het kan niet worden afgeleverd, schakelt het hele gesprek dan om naar sms (via gsm-nummer) of is dat enkel voor dat bericht en is het bericht erna weer iMessage? Want ik zie niet in hoe men van emailadres terug naar nummer kan veranderen…
      En als je zelf geen internet hebt, schakelt het ook om op sms, dat weet ik, maar hoe schakelt het daarna weer tetug op iMessage?
      Sorry als het wat ingewikkeld wordt, maar ik wil het gewoon helemaal begrijpen…

     • appleweetjes 1 mei 2012 at 04:34

      Niet het gehele bericht wordt omgeschakeld naar sms/mms. Enkel het bericht dat eventueel niet kon worden afgeleverd. Nadien wordt telkens getracht het gesprek verder te zetten als iMessage.
      Maar iMessage is zo gebruiksvriendelijk gemaakt dat je hier niets van moet aantrekken. Wanneer iMessage aanstaat zal je iPhone steeds proberen om ELK bericht als iMessage te sturen. Een omschakeling tussen email en gsm nummer is perfect mogelijk.

     • Sven Poelmans 1 mei 2012 at 10:59

      Nu snap ik het! Heel erg bedankt voor het antwoord!

   • steven 9 augustus 2012 at 17:14

    ik heb een vraagje, sinds kort verstuur ik mijn imessage via mijn mail en niet meer via mijn telefoonnummer op men iphone zelf, dit heb ik zonder mijn weten ergens veranderd ofzo denk ik? er stond een foutmelding bij het menu “ontvang op” voor mijn mobiele nummer, heb jij mss raad hoe ik terug via mijn gewoon mobiele nummer kan sturen?

 4. Larsman 9 mei 2012 at 10:02

  Ik heb het al een aantal keer meegemaakt dat ik iMessage-berichtjes verstuur naar mensen die – wat ik uiteraard niet kan weten – op dat moment 3G noch wifi hebben. Normaal gezien zouden dergelijke berichtjes dus relatief snel als sms moeten afgeleverd worden, maar dat is niet gebeurd. Pas toen de geadresseerde terug in een 3G- of wifi-omgeving kwam, werden ze geleverd. Uren later dus. Ik heb een 4s, mijn correspondenten een 3gs of hoger.

 5. Pingback: GSM operatoren gaan de aanval in tegen iMessage met Joyn

 6. Ann 24 augustus 2012 at 10:15

  Ik heb net iMessage willen gebruiken voor het eerst, op mijn Iphone en krijg de boodschap ‘versturen naar een emailadres is alleen mogelijk als mms-berichten is ingeschakeld’. Ik vind onder instellingen niet meteen waar ik dat kan doen?

 7. Charss 28 november 2013 at 21:03

  Hoi,

  Een paar dagen geleden kon ik berichten sturen via iMessage.
  Plots kreeg geen toegang meer tot wifi, dit is me nu terug gelukt (met de haardrogertip, raar maar waar) en krijg de melding iMessage Wachten op activering… Iemand een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten