Hoe werkt multi-tasking onder iOS

Geschreven door  | 8 januari 2012 | Categorie: iOS apps, iPad, iPhone, iPod

multitasking iOSIs het ‘killen’ of sluiten van apps nu op iOS nodig of niet? Is het belangrijk om de apps te sluiten om zoveel mogelijk geheugen vrij te krijgen en maken deze apps geen aanslag op de batterij?

Apple kenner Fraser Speirs heeft op zijn blog hier een artikel over geschreven. Hij schreef het omdat nog steeds veel mensen van mening zijn dat ze op een iOS apparaat alle apps in de taakbalk moeten sluiten. Deze apps nemen geheugen en belasten de batterij is een veelgehoord feit. Maar is dit nu echt zo?

Neen! De taakbalk kan je verkrijgen door te dubbelklikken op de thuisknop van je iPad, iPhone of iPod Touch. Deze balk toont enkel een lijst van recent gebruikte apps, niet van de draaiende apps. De taakbalk is dan ook geen taakbeheer zoals Windows gebruikers wel kennen.

In iOS kunnen applicaties 5 toestanden verkrijgen:

 1. Niet draaiend
 2. Niet actief : de app is de voorgrond maar ontvangt geen gegevens. Het toestel is misschien vergrendelt
 3. Actief : normaal gebruik
 4. Achtergrond : De app is niet meer in gebruik, maar voert wel een taak uit
 5. Opgeschort : De app is nog in het geheugen maar voert geen taken uit.

Wanneer je een app gebruikt en vervolgens op de thuisknop drukt dan gaat deze app onmiddelijk van de ‘actieve’ toestand naar de ‘achtergrond’ toestand om dan enkele seconden later naar de toestand ‘opgeschort’ te gaan.

Apps die opgeschort zijn blijven in het geheugen aanwezig. Ze verbruiken geen processorkracht en geven geen extra belasting op de batterij. Ze blijven gewoon in het geheugen zodat het opstarten de volgende keer sneller gaat.

Wanneer iOS om de één of andere reden meer geheugen nodig heeft dan zal hetzelf meer geheugen vrijmaken door apps van de toestand ‘opgeschort’ naar ‘niet draaiend’ te brengen.

Maar niet alle apps gaan naar de toestand ‘opgeschort’. Sommigen applicaties wil je op de achtergrond houden. Je zou het niet graag hebben dat wanneer een applicatie een download aan het uitvoeren is dat deze meteen stopt wanneer je op de thuisknop drukt. Voor die toepassingen bestaat de ‘achtergrond’ toestand.

iOS geeft alle apps 5 seconden tijd om in de achtergrond taken af te werken. Soms volstaat die tijdspanne niet en kan de app een verlenging aanvragen van 10 minuten. Na deze 10 minuten wordt de app naar de toestand ‘opgeschort’ gebracht.

Er bestaan ook toepassingen waar die tijdsduur van 10 minuten nog steeds onvoldoende zijn. Daarom zijn er 5 uitzonderingen gemaakt. Apps die onder één van deze uitzonderingen vallen kunnen langer dan 10 minuten in de de achtergrond toestand draaien. De 5 uitzonderingen zijn:

 1. Apps die muziek afspelen
 2. Locatiebepaling
 3. VOIP gesprekken
 4.  Kiosk (tijdschriften) apps die nieuwe inhoud aan het downloaden zijn
 5. Applicaties die werken met een accesoire en constant gegevens ermee uitwisselen.

Maar van zodra die apps stoppen met het gebruik dan worden ze meteen in de toestand ‘opgeschort’ geplaatst.

Het komt erop neer dat apps niet gesloten hoeven te worden in de taakbalk. iOS doet steeds het nodige om de apps zo snel mogelijk in een toestand te zetten waarbij ze geen processorkracht vragen en een belasting voor de batterij zijn.

iOS zal het geheugen optimaal gebruiken. Apps worden zo lang het kan in het geheugen gehouden. Dit geeft geen nadelige gevolgen voor de prestaties en batterij. Enkel wanneer het systeem meer geheugen nodig heeft worden applicaties naar de toestand ‘niet draaiend’ gezet.
Tags: , ,

One Response to Hoe werkt multi-tasking onder iOS

 1. Pingback: De toekomst van OS X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten