Hoe zit het nu met ongewenste beestjes zoals virussen op de Mac?

Geschreven door  | 21 januari 2012 | Categorie: Mac

Apple MalwareIn het voorbije jaar 2011 kwam de beveiliging van Mac OS X wel eens in opspraak. Zeker in het geval als het gaat om virussen, malware en trojans. Maar wat is er nu waar van?

Beveiligingsfirma F-Secure zet de cijfers eens op een rijtje. Vanaf het tweede kwartaal in 2011 zijn er maar 58 nieuwe malware bedreigingen opgedoken. Volgens F-Secure verdwijnt dit aantal in het niets vergeleken met de 14 miljoen nieuwe bedreigingen voor Windows.

Maar wat zijn nu deze nieuwe bedreigingen?

7 Gevallen stonden bekend als algemene trojans. Een trojaans paard zoals het ook wel eens wordt genoemd is niets anders dan een programma met verborgen inhoud. Een trojan bezit ‘iets’ om kwaadaardige zaken te starten. Er zijn verschillende soorten trojans en F-Secure heeft hierin een onderscheid gemaakt voor hun onderzoek.

Zo waren er 15 gevallen van backdoors. De meest bekende bedreiging is de Tsunami die in oktober 2011 opdaagde. Tsunami of een andere backdoor is een stukje software dat gebundeld wordt met andere software en stiekem wat achterdeurtjes van je Mac openzet. In het geval van Tsunami word er een connectie gemaakt met een IRC-chatbox. Via die chatbox is de Mac stiekem aan het luisteren naar opdrachten. Je Mac wordt dus in principe een ‘Zombie’ computer en kan bijvoorbeeld meewerken aan DDos-aanval om een website plat te krijgen, ongewenst email naar duizenden mensen versturen,…

29 Bedreigingen waren van trojans-downloaders. Verschillende websites die er zelfs heel professioneel uitzien nodigen je uit om een gratis programma te downloaden. Zoals je al kan raden zullen de beloofde eigenschappen van het programma in werkelijkheid niet wereldsschokkend zijn en is er stiekem toch één of ander bedreiging geïnstalleerd. Zo is er het bekende HDTV/DTC MacCinema applicatie dat je het ultieme gratis applicatie voor het afspelen van video’s beloofd. In werkelijkheid kan deze trojan je aanzoeken voor het bezoeken van websites omleiden.

Een ander voorbeeld van een trojan-downloader is misbruik maken van een bekend programma zoals Adobe Flash player. Adobe Flash Player is software van Adobe waarmee u interactieve inhoud en toepassingen op Internet kunt bekijken. Enkele malafide websites melden u netjes dat u een nieuwe versie van deze Flash Player nodig heeft om de site verder te bezoeken. Zoals je kunt verwachten bieden deze website u ook het zogenaamde bestand met de Flash Player aan. Maar in feite verkrijg je iets dat je liever niet zou hebben.

Als laatste dreiging hebben we de rogueware. Hier waren er het afgelopen jaar 7 nieuwe dreigingen van. Rogueware is internetfraude dat gebruikt maakt van malware. Je vindt rogueware meestal in de vorm van nagemaakte beveiligingssoftware. Aan de hand van valse meldingen dat je computer besmet is met een bepaald virus probeert de rogueware ervoor te zorgen dat je geld overmaakt om je systeem virusvrij te maken. Eigenlijk gebeurt er niets op je Mac maar ben je wel je geld kwijt.

In alle gevallen van deze bedreigingen is de Mac-gebruiker de zwakke schakel. Tenslotte is het de gebruiker zelf die een applicatie download en installeert. Meestal zal deze installatie ook inhouden dat er wordt gevraagd achter je account paswoord.

Van een virus dat zich vanzelf verspreidt en installeert zonder dat je er weet van hebt is geen sprake. Men probeert via allerlei methode de Mac-gebruiker te misleiden om toch maar iets te downloaden en zelf te installeren.

Ook Apple weet dit en sinds Mac OS X 10.6 hebben ze een handige beveiligingssoftware geïnstalleerd, namelijk XProtect. Deze sofware neemt dagelijks contact op met de servers van Apple en update zich vanzelf. Wanneer er een nieuwe dreiging is zal Apple deze onderzoeken en de nodige aanpassingen aan XProtect doorvoeren. Wanneer een onwetende gebruiker toch een bestand wilt downloaden dat niet veilig is dan zal Mac OS X hiervan de gebruiker waarschuwen.

Zorg er dus voor dat je als gebruiker steeds je software download van erkende en bekende sites. Download en installeer niet zomaar iets wat je van iemand krijgt. Met wat gezond verstand blijft je Mac gezond en hoef je niet meteen beveiligingssoftware te installeren.
Tags: , ,

One Response to Hoe zit het nu met ongewenste beestjes zoals virussen op de Mac?

  1. Pingback: Mac Trojan "Flashback" probeert het opnieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten