Beveilig je USB-stick met Lion

Geschreven door  | 10 februari 2012 | Categorie: Mac

USB-StickEen USB-stick is handig. Je zet er al je bestanden op en kan er eender waarmee aan de slag. Alléén is het een beetje vervelend als je ze kwijtspeelt of erger als ze gestolen worden.

Je zal zeker en vast niet de eerste zijn met rode kaken wanneer blijkt dat jouw USB-stick met privé gegevens verdwenen lijkt te zijn.

Maar voor de Lion gebruikers (OS X 10.7) is er goed nieuws. FileVault 2 brengt ons de oplossing. Deze voorziening in OS X kan niet alleen je interne harde schijf beveiligingen maar eventueel ook een USB-stick. We leggen je even uit hoe je deze beveiliging op een USB-stick kan activeren.

Let wel op dat door deze functie te activeren alle bestaande gegevens op de USB-stick verloren gaan. We moeten immers de USB-stick volledig wissen.

Om te beginnen sluit je een USB-stick aan op je Mac. Nadien start je het programma: Schijfhulpprogramma. Dit programma kan je vinden onder Programma’s → Hulpprogramma’s.

Schijfhulpprogramma - FileVault

In de linkerkolom zie je de aangesloten USB-stick. Selecteer deze en klik op het tabblad ‘Wissen’. Selecteer vervolgens bij ‘Structuur’ de optie: ‘Mac OS Uitgebreid (journaled, gecodeerd)’. Vul eventueel een naam voor deze USB-stick in en klik op de knop ‘Wis’.

Schijfhulpprogramma - FileVault 2

In het nieuwe venster dat verschijnt kan je een wachtwoord opgeven dat je wilt gebruiken. Let wel op dat wanneer je dit wachtwoord kwijtraakt de USB-stick niet meer toegankelijk is! Daarom is het misschien verstandig om een aanwijzing over het wachtwoord te plaatsen. Als laatste stap dien je op de knop ‘Wis’ te klikken. De USB-Stick wordt vervolgens volledig gewist en gecodeerd. Wanneer Schijfhulpprogramma klaar is dan kan je deze gewoon afsluiten.

Je USB-stick is nu klaar voor gebruik. Alle bestanden die je er vanaf nu opzet worden gecodeerd opgeslagen. Wanneer je de USB-stick opnieuw aansluit op je Mac dan zal je er enkel toegang tot verkrijgen wanneer je het wachtwoord invult.

Schijfhulpprogramma - FileVault 3

Als je de USB-stick telkens gebruikt op je eigen Mac dan kan de optie ‘Bewaar wachtwoord in mijn sleutelhanger’ handig zijn. Op die manier voorkom je dat je telkens het wachtwoord moet ingeven. Het is voor de hand liggend dat je deze optie niet aanvinkt bij het gebruik van de USB-stick op iemand anders zijn Mac.


Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten