Amerikaanse justitie waarschuwt Apple en uitgevers

Geschreven door  | 13 maart 2012 | Categorie: Apple nieuws

iBooksDe Amerikaanse justitie heeft Apple en de vijf grootste Amerikaanse uitgevers op hun vingers getikt. Ze zullen worden aangeklaagd wegens verhoogde prijsafspraken op elektronische boeken.

De vijf uitgevers zijn Simon & Schuster Inc., Hachette Book Group, Penguin Group, Macmillan en HarperCollins Publishers.

Het hele gedoe over de prijsafspraken begon toen Apple met de onderhandelingen starten voor de lancering van hun iBookstore. Apple probeerde met succes enkele uitgevers te overtuigen om over te stappen naar een nieuw prijsmodel. De uitgevers bepalen de prijs en Apple krijgt 30% voor de digitale distributie en het onderhoud van de iBookstore.

Voorheen verkochten de uitgevers hun boeken aan de helft van de geadviseerde prijs aan boekhandels die dan overigens de effectieve verkoopprijs kon bepalen. Grote boekhandels konden zelfs nog wat onderhandelen over de inkoopprijs bij de uitgevers. Amazon maakte hiervan gretig gebruik en verkocht de boeken bijna aan inkoopprijs.

Maar Apple kon uiteindelijk de uitgevers overtuigen van het nieuwe prijsmodel. Uitgevers begonnen vaste prijzen te hanteren voor de verkoop van hun boeken. Ook Amazon moest eraan geloven. Er werd geen onderscheid meer gemaakt en Amazon moest zoals al de rest de prijs betalen die uitgevers bepaalden.

Volgens de Amerikaanse justitie hebben de uitgevers die samenwerkte met Apple aan dit prijsmodel ervoor gezorgd dat prijzen van digitale boeken de hoogte ingingen. Dit zou in strijd zijn met de wet.

Apple heeft het uiteraard slim gespeeld. Doordat uitgevers overstapte op het nieuwe prijsmodel met een vaste prijs die ze zelf bepalen voor iedereen kon Apple gemakkelijk concurreren tegen andere digitale boekenwinkels. De prijs lag immers vast voor iedereen.

Ook Europa bekijkt de problemen omtrent de prijzen van digitale boeken. Apple ontkent dat ze uitgevers hebben aangestuurd om een verhoging van de prijzen. Ze hebben enkel een nieuw verkoopkanaal opgericht waardoor er meer mensen toegang hebben tot digitale boeken.
Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten