Maak kennis met iPhoto voor iOS

Geschreven door  | 10 maart 2012 | Categorie: iOS apps

iPhoto iOSiPhoto voor Mac heeft al tal van gebruikers gefascineerd door zijn eenvoud. iOS gebruikers konden hiermee hun ganse iPhoto bibliotheek synchroniseren. Maar voor het bewerken van foto’s moesten ze nog steeds rekenen op andere applicaties.

Daar is nu verandering ingekomen. Apple lanceert iPhoto voor iOS. Denk nu niet dat je een volledige kopie krijgt van de Mac versie. Neen, iPhoto voor iOS baseert zich vooral op het eenvoudig bewerken en organiseren van je foto’s. Bovendien heeft de applicatie een handige functie om tal van foto’s via iCloud aan andere te laten zien.

Wanneer je iPhoto opstart dan zal deze even je fotobibliotheek bijwerken. Het mooie van iPhoto is dat deze je volledige bibliotheek overneemt inclusief je album en gebeurtenissen. Het nadeel hieraan is dat de applicatie telkens de fotobibliotheek bijwerkt wanneer deze gewijzigd is. Spijtig genoeg resulteert dit in een minuut wachttijd bij een gemiddelde bibliotheek van ruim 5000 foto’s. Hopelijk komt er hier binnenkort nog verbetering in.

iPhoto bibliotheek bewerken

Doordat iPhoto dezelfde structuur van je bibliotheek behoudt kan je eenvoudig door je foto’s gaan. Net zoals je gewend bent met de gewone foto applicatie. Wanneer je dan een foto hebt geselecteerd dan kan het bewerken beginnen.

De bewerkingsfuncties vind je onderaan het scherm. Door tal van icoontjes en het ontbreken van tekstlabels lijkt het allemaal ingewikkeld. Gelukkig is er een eenvoudig hulpmiddel. Door bovenaan op het ‘?’ te klikken verkrijg je overal een korte uitleg van de functie.

iPhoto iOS

iPhoto iOS help

Foto’s bijsnijden, verbeteren, kleuren aanpassen, roteren, rode ogen, effecten,… de meeste basisfuncties zitten erin en zijn eenvoudig toe te passen. Het leuke eraan is dat je steeds kan terugkeren naar het origineel net zoals in iPhoto voor de Mac. Bewerkte foto’s plaatst iPhoto in een speciaal album genoemd ‘Bewerkt’. De bewerkte foto’s vind je dus niet meteen terug in de gewone foto applicatie maar enkel in de app iPhoto. Je hebt wel de mogelijkheid om ze op te slaan in de filmrol waardoor je ze ook zichtbaar krijgt in de foto app.

Een andere handige functie is om vergelijkbare foto’s naast elkaar te zien. Als je in een fotoset dubbelkikt op een foto dan gaat iPhoto op zoek naar vergelijkbare foto’s en plaatst deze naast elkaar. Zo kan je beslissen welke foto het beste is.

iPhoto bewerkt

Iedereen weet wel eens hoe vervelend het is als je meerdere foto’s naar iemand moet doormailen. iPhoto heeft hiervoor de perfecte oplossing. Je kan een album of een selectie van de foto’s publiceren in een ‘Verslag’. Bij dit verslag kan je een kaart, het weerbericht, notities,… toevoegen. Vervolgens  kan je het delen via iCloud waarbij je andere kan uitnodigen door middel van een webpagina om je fotoverslag te bekijken. Elke foto kan men optimaal bekijken door er eventueel op te klikken. Voor de ex-MobileMe gebruikers die hoopte op een vervanging van de Gallery is deze functie zeker en vast één van de handigste functies van iPhoto.

iPhoto is alleszins een krachtige applicatie. Apple heeft ontzettend hard gewerkt om de bewerkingsfuncties eenvoudig te maken en daar zijn ze alleszins in geslaagd. De app werkt vloeiend en na een tijdje heb je perfect door hoe iPhoto werkt.

Doordat je de bewerkte foto’s enkel terugvindt in iPhoto en niet in de foto app kan dit in het begin tot wat verwarring leiden. iPhoto voor Mac is het fotoprogramma waar je alles organiseert, bewerkt en synchroniseert. Met het nieuwe iOS had Apple de kans om de foto applicatie van iOS op te waarderen naar een alleskunner met de naam iPhoto. Maar het ziet ernaar uit dat Apple iPhoto voor iOS echt als een apart bewerkingsprogramma wilt behandelen. Een gemiste kans als je het ons vraagt. Maar dat mag de pret zeker en vast niet bederven. iPhoto is een mooie aanwinst en bevat tal van handige functies die het werken met foto’s aangenaam maakt.

Download: iPhoto (3,99 Euro – universele app)


Tags: , , , ,

2 Responses to Maak kennis met iPhoto voor iOS

  1. Dannyva 10 maart 2012 at 19:12

    Schoon beesteke

  2. Kristof 11 maart 2012 at 22:13

    Ziet er wel leuk uit, maar inderdaad: zou dat liever als de standaard foto-app willen zien. Zodat je kan kiezen (zoals het nu gaat) om verschillende Albums of Gebeurtenissen te syncen. 
    Wat dan nog toffer zou zijn is, dat wanneer je een nieuwe Album/Gebeurtenis aanmaakt, deze ook te zien is in de iPhoto op Mac. En nog leuker zou zijn is dat de veranderingen (bewerkingen) ook over-en-weer gesynced worden, zodat alles uiteindelijk samen blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten