Nog geen commercieel 4G aanbod in België

Geschreven door  | 8 maart 2012 | Categorie: Apple nieuws

Apple networkDe nieuwe iPad heeft ondersteuning voor 4G netwerken. Maar wat ben je er nu precies mee?

Het aanbod van 3G is in België nog steeds niet optimaal. Proximus was vroeg begonnen met het uitrollen van een 3G netwerk. Hierdoor heeft Proximus momenteel het beste 3G netwerk. Spijtig genoeg weet de operator dat wel en blijven hun tarieven torenhoog.

Mobistar is na Proximus gevolgd met de uitrol van 3G. Hierdoor komt de operator op de tweede plaats wat betreft het 3G netwerk. Mobistar sukkelt nog met de nodige problemen om het 3G signaal goed in gebouwen te krijgen. Ook deze operator kent zijn tarieven.

De laatste operator die we kennen is BASE. BASE heeft lang afgewacht met 3G. Te lang als je het ons vraagt. Door die foute beslissing heeft de operator het slechtste 3G netwerk. Maar ze zijn aan een inhaalbeweging bezig. In een versneld tempo worden maandelijks nieuwe 3G antennes geactiveerd. Elke BASE gebruiker ziet maandelijks een duidelijke verbetering in 3G.

Om de uitrol te versoepelen hanteert de operator wel strikte beperkingen. Zo beperken ze de maximale snelheid van het netwerk tot 1,5 Mbps (192 kilobyte per seconde). De uploadsnelheid is beperkt tot 512 Kbps. Proximus klanten halen met gemak snelheden met 5 Mbps over 3G. Een versoepeling zou dus best mogen.

BASE verklaarde eerder al waarom ze hebben gewacht met de uitrol van 3G. De reden was dat de technologie in het beginstadium veel te duur was en dat de prijs hierdoor zou doorgerekend worden naar hun cliënteel. Door te wachten wanneer de technologie goedkoper was zou de rekening niet worden gepresenteerd aan hun cliënteel. Als we de huidige tarieven vergelijken dan moeten we zeggen dat deze goedkoper zijn maar echt een groot verschil is het nu ook weer niet.

Wat wij echt vreemd vinden is dat deze 3 grote operatoren nog steeds data bundels aanbieden van 50MB per maand. Mobistar durft het zelfs nog met 25MB. We begrijpen best dat niet iedereen behoefte heeft aan een uitgebreide databundel. Maar 50MB per maand de dag van vandaag is echt te weinig op een iPhone of iPad. Laat je dus niet verleiden! Je komt gewoon veel duurder uit wanneer je over deze maandelijks limiet gaat.

Naast de drie echte operatoren hebben we ook de mobiele virtuele operatoren. Deze maken gebruik van het bestaand netwerk van één van deze drie operatoren (Proximus, Mobistar of BASE). Door een grote groepsaankoop van telecomcapaciteit kunnen mobiele virtuele operatoren andere tarieven handhaven.

De bekendste mobiele virtuele operator is Mobile Vikings. Deze operator richt zich vooral op het mobiel internet. Via een prepaid kaart krijg je na een herlading van 15 Euro gedurende 30 dagen 2GB data. Je merkt al meteen het verschil. Deze operator biedt maar liefst 2048MB aan na elke herlading. Bovendien krijg je er nog eens 1000 gratis SMSen bij naar elk netwerk en 1000 naar andere Vikings gebruikers. Het bedrag dat je gebruikt voor de herlading gebruik je volledig voor het bellen. Een interessant aanbod dus.

Word een Viking

Het succes van Mobile Vikings is niet meer te stoppen. Zelfs Proximus zag dit in en probeert nu met een soortgelijk tariefplan als Mobile Vikings namelijk Generation Connect klanten af te snoepen.

3G in België is dus aanwezig maar kent wel het nodige prijskaartje. De nieuwe iPad gaat al verder en heeft ondersteuning voor 4G.

De licenties voor 4G zijn nog maar net verkocht in België. Eind november vorig jaar veilde de overheid deze licenties aan Proximus, Mobistar, Base, een bedrijf uit Hong Kong via de vennootschap BUCD bvba en het Canadese Craig Wireless. Het is niet bekend met wie BUCD een partnerschap vormt. Craig Wireless is echter al actief in Griekenland en Noorwegen.

Apple verwijst ons nu al graag door met de nieuwe iPad naar Mobistar en Proximus. De woordvoerders van beide operatoren benadrukken dat er nog geen commercieel LTE (4G) aanbod bestaat. Als we vragen hoe het dan zit met de toekomstige plannen dan zegt zowel Mobistar als Proximus dat het veel te vroeg is om hierover uit te weiden.

Belgacom laat echter wel weten dat de uitrol van 4G sinds juni vorig jaar van start is gegaan. Het is echter momenteel weggelegd voor een beperkte groep van professionele klanten. De uitrol is gestart in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode. Op die plaatsen zou men met de iPad op het 4G netwerk kunnen.

Aangezien Belgacom en Proximus niet meteen plannen hebben voor de uitrol van 4G moeten we ons misschien focussen op het bedrijf uit Hong Kong namelijk BUCD. Craig Wireless is misschien ook een optie? Waarom deze twee bedrijven plots interesse hadden  in een 4G licentie van België is nog steeds een raadsel.

BASE heeft momenteel teveel werk om 3G in orde te krijgen. Een uitrol van 4G zal zeker nog niet op hun planning staan.

Misschien kan Telenet ons nog verassen. Eerder kocht dit kabelbedrijf een radiospectrum samen met het Waalse kabelbedrijf Voo voor een bedrag van 71,5 miljoen Euro. Telenet en Voo kunnen dat radiospectrum perfect gebruiken voor 4G. Telenet was trouwens het eerste bedrijf dat startte met de testen van 4G.

Het blijft afwachten wat de operatoren van plan zijn met 4G. Maar het ziet er alleszins naar uit dat het niet meteen uit de startblokken gaat komen.

Word een Viking


Tags: , ,

One Response to Nog geen commercieel 4G aanbod in België

 1. Ecombenelux 13 maart 2012 at 17:00

  Het is toch jammer dat België steeds enkele jaren achterop loopt op vlak van technologische ontwikkeling/innovatie. Ik heb deze zomer 4G getest op het netwerk van Verizon en het werkt schitterend,precies alsof je op iemand zijn WiFi zit.

  Proximus(Belgacom),Mobistar en Base hebben massa’s geld verdient met hun torenhoge tarieven van de afgelopen jaren voor het gebruik van mobiel internet.
  Iedereen kent ondertussen wel iemand die vergeten is zijn data roaming uit te schakelen en zo een torenhoge rekening gepresenteerd heeft gekregen.(gelukkig nog niet in mijn geval-Mobile Viking)

  Ik stel mij dus de vraag waarom ze dit geld niet gelijk investeren in een 4G technologie en de uitrol hiervan. Binnenkort lopen er duizenden mensen rond met een iPad 4G en ze kunnen er enkel mee op 3G, hoewel ik de moeilijkheden van een uitrol van zo’n netwerk zeker niet onderschat.

  Het is toch de taak van zo’n bedrijven om innovatief te zijn en de klant steeds voor te blijven?
  De laatste jaren is het precies de omgekeerde wereld. Er worden pas aanpassingen gedaan op het moment dat de klant al lang de behoefte er voor heeft. Een gemiste kans?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten