Apple reageert op Flashback malware

Geschreven door  | 11 april 2012 | Categorie: Apple nieuws, Mac

FlashbackApple heeft een document gepubliceerd waarbij ze reageren op de malware Flashback.

Oorspronkelijk deed deze malware zich voor als een installatiepakket voor Adobe Flash. Vandaar zijn naam. De malware brak echter nooit volledig door en dus probeerde men het later opnieuw maar vermomde deze malware zich als een Java update pakket. Flashback moest nog steeds door de gebruiker geïnstalleerd worden. Maar daar kwam verandering in.

De makers van deze malware hadden ontdekt dat Apple niet de snelste is in het updaten van Java. Via een kwetsbaarheid in Java dat in principe al in februari was opgelost kon de malware zich op Mac computers installeren zonder het gebruikerswachtwoord te vragen. Het bezoeken van een besmette website is dus voldoende.

Apple reageerde prompt en bracht een update uit voor Lion en Snow Leopard gebruikers waarbij het Java lek werd gedicht. Toch slaagde de malware erin om zich op ongeveer 600.000 Mac computers te nestelen.

Apple meldt in het document dat gebruikers hun systeem up-to date moeten houden. Standaard controleert elke Mac wekelijks of er update zijn. Het update proces kan je desgewenst ook zelf starten. Klik hiervoor op het ‘Apple Logo’ in de menubalk en kies voor ‘Software Update…’

Apple werkt wereldwijd samen met de internet providers om de servers uit te schakelen die commando’s versturen naar de malware. Op die manier krijgen besmette Mac-computers geen malafide opdrachten.

Verder meldt Apple dat ze werken aan software die de Flashback malware opspoort en verwijdert. Deze software zal vermoedelijk samengevoegd worden in een update van OS X.

Ook wij hebben niet stilgezeten. Onze redactie heeft al een software programma ontwikkelt die controleert of de malware Flashback op je Mac staat of niet. Een controle duurt helemaal niet lang en zo ben je al zeker! Download Flashback check
Tags: , , ,

One Response to Apple reageert op Flashback malware

  1. Pingback: Apple lanceert nieuwe Java update waarbij malware Flashback wordt verwijdert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten