Bijna 600.000 Macs wereldwijd geïnfecteerd met malware Flashback

Geschreven door  | 5 april 2012 | Categorie: Mac

Apple MalwareFlashback is de malware die geschiedenis schrijft. Oorspronkelijk deed deze malware zich voor als een installatiepakket voor Adobe Flash. Vandaar zijn naam.

De malware brak echter nooit volledig door en dus probeerde men het later opnieuw maar vermomde deze malware zich als een Java update pakket.

Flashback moest nog steeds door de gebruiker geïnstalleerd worden. De malware was niet in staat om zich vanzelf op het systeem te installeren. Maar daar kwam verandering in.

De makers van deze malware hadden ontdekt dat Apple niet de snelste is in het updaten van Java. Via een kwetsbaarheid in Java dat in principe al in februari was opgelost kon de malware zich op Mac computers installeren zonder het gebruikerswachtwoord te vragen. Apple reageerde prompt en bracht een update uit voor Lion en Snow Leopard gebruikers waarbij het Java lek werd gedicht.

Het Russische antivirus bedrijf Dr. Web heeft een onderzoek gedaan en vermoed dat er zo’n 600.000 Mac computers zijn geïnfecteerd met één of andere variant van de Flashback malware. Het antivirus bedrijf raadt iedereen aan om zo snel mogelijk de laatste Java update van Apple te installeren.

Verspreiding Flashback malware wereldwijd

Verspreiding Flashback malware wereldwijd

Onze redactie heeft een klein gratis programma ontwikkelt waarmee je kan controleren of je Mac geïnfecteerd is met deze malware of niet. Download het programma hier.

 

Apple heeft standaard vanaf Mac OS X 10.6 een handige beveiligingssoftware geïnstalleerd, namelijk XProtect. Deze sofware neemt dagelijks contact op met de servers van Apple en update zich vanzelf. Wanneer er een nieuwe dreiging is zal Apple deze onderzoeken en de nodige aanpassingen aan XProtect doorvoeren. Wanneer een onwetende gebruiker toch een bestand wilt downloaden dat niet veilig is dan zal Mac OS X hiervan de gebruiker waarschuwen. X-Protect samen met de laatste update van Java zorgt ervoor dat je opnieuw voldoende beveiligt bent tegen deze malware.


Tags: , , , ,

3 Responses to Bijna 600.000 Macs wereldwijd geïnfecteerd met malware Flashback

  1. Pingback: Apple lanceert nieuwe Java update waarbij malware Flashback wordt verwijdert

  2. Pingback: Apple werkt aan beveiliging voor Leopard gebruikers

  3. Pingback: Update voor Mountain Lion zorgt voor nieuwe beveiligingsfuncties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten