Apple vindt EPEAT milieucertificaat niet streng genoeg

Geschreven door  | 11 juli 2012 | Categorie: Apple nieuws

Epeat checkApple besloot van de week om zijn producten niet langer te laten onderwerpen aan één van de belangrijkste milieucertificaten namelijk de Electronic Product Environmental Asessment Tool kortweg EPEAT.

Trouwe Apple fans kennen dit milieucertificaat beter als de checklijst die Apple op een Keynote bij elk nieuw product afloopt. Het behalen van zo’n certificaat kan soms wel eens van pas komen.

Enkele bedrijven en overheidsinstanties hebben een beleid dat enkel apparatuur met het EPEAT-label aangeschaft mag worden. De overheid in San Francisco liet al weten dat zij zo’n certificaat vereisen. Zo’n verbod lijkt overigens niet gek aangezien de EPEAT volledig gesubsidieerd wordt door de Amerikaanse overheid.

Maar waarom trekt Apple zich terug? Het bedrijf leidt al enkele jaren een groener beleid. Ondanks sommige acties van Greenpeace tegen Apple moet deze milieugroep herkennen dat Apple de goede groene weg aan het opgaan is. Meer zelfs als technologiebedrijf zet Apple ook hierin de standaard voor andere bedrijven.

Apple woordvoerster Kristin Huguet liet tegenover ‘The Loop’ weten dat Apple voldoet aan veel strengere eisen dan de EPEAT oplegt. Bovendien doet Apple meer voor het milieu dan andere technologiebedrijven.

Kristin Huguet wijst verder op het feit dat Apple volledig voldoet aan het Energy Star 5.2 label opgesteld door de Amerikaanse overheid. Bovendien is Apple één van de weinige bedrijven die de nodige informatie over de uitstootgassen van hun datacenters publiceren op hun website. Huguet wijst erop dat Apple al jaren een voorbeeldfunctie geeft bij het verminderen van gifstoffen voor de productie van hun apparaten. Zoiets is trouwens niet gemeten bij het EPEAT-label.

Het bedrijf Dell heeft 171 producten geregistreerd bij de EPEAT. Maar geen enkel daarvan heeft het strengere energiezuinigheids-label van de Energy Star Compliant in handen. De EPEAT organisatie gaf in maart 2012 al toe dat hun certificaten dringend aan een update toe zijn.

Maar de echte reden waarom het niet zo goed klikt tussen Apple en EPEAT zal het feit zijn dat de EPEAT organisatie ook bekijkt hoe je een product opnieuw uit elkander kan halen. De organisatie vindt het belangrijk dat de batterij en andere onderdelen eenvoudig bereikt kunnen worden. Apple daarentegen heeft een drang om hun producten zo dun mogelijk te maken zonder teveel schroefjes en extra openingen. Hierdoor zitten veel onderdelen vastgelijmd waardoor het bijzonder moeilijk is om deze te vervangen.

Hoe dan ook, Apple bracht het gesprek over de milieucertificaten voor elektronische apparaten terug op gang.
Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten