Apple brengt nieuwe advertentie volgmethode uit voor iOS 6, de vervanger voor UDID

Geschreven door  | 14 september 2012 | Categorie: iPad, iPhone, iPod

UDIDApple ondersteunt sinds het uitbrengen van iOS 6 GM (Golden Master), de laatste officiële beta van iOS 6, niet langer dat app ontwikkelaars gebruik maken van de UDID code.

De UDID is een code die voor elk iOS apparaat (iPad, iPod touch, iPhone) uniek is.

De code werd gebruikt door ontwikkelaars om de advertenties af te stemmen op de interesse van de gebruiker. Aangezien door deze methode de app ontwikkelaar alle persoonlijke gegevens van de gebruiker kon inzien is er veel onhef over ontstaan.

Daarom heeft Apple besloten om vanaf iOS 6 deze mogelijkheid uit te schakelen. Apple heeft een alternatief bedacht: Advertising Identifier.

Voor de ontwikkelaars is er verder weinig verschil met de apps. Ze kunnen nog steeds zien hoe vaak een gebruiker op een advertentie klikt. Alleen het wordt niet meer gekoppeld aan de UDID, de code waar de persoonlijke informatie van de gebruiker in zit. Het overschakelen van het oude naar het nieuwe systeem zal geleidelijk gaan, daarom zullen sommige apps de eerste maanden nog de oude variant gebruiken.

Het verschil is ook dat de gebruiker de keuze heeft om deze functie uit te schakelen. Dit kan alleen in iOS 6 via de instellingen app. Ga hiervoor naar Instellingen → Algemeen → Info → Scroll naar onderen en kies → Reclame.

Hierdoor zal de app ontwikkelaar niet weten hoe vaak en op welke reclame er geklikt is. Mocht je geen iOS 6 hebben dan zal deze functie automatisch aanstaan en is er geen mogelijkheid dit uit te zetten. De reden dat Apple van het adverteren via UDID af wil is waarschijnlijk omdat sommige apps zoals bijv. Openfeint je UDID koppelen aan je Facebook. Vanuit Facebook (of een ander sociale media) kunnen gekoppelde apps je woon- werkplaats, leeftijd en andere persoonlijke data achterhalen.

De doorslag was waarschijnlijk dat de hackgroep AntiSec onlangs 12 miljoen UDID’s wist buit te maken van de app: BlueToad. Daarvan hebben zij er inmiddels 1 miljoen vrijgegeven. IOS 6 komt op 19 september uit voor het grote publiek en zal dan beschikbaar zijn voor de:

  • iPhone 3Gs
  • iPhone 4
  • iPhone 4s
  • iPod touch 4g
  • iPad 2
  • iPad 3

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten