Eerste indruk iPhone 5

Geschreven door  | 1 oktober 2012 | Categorie: iPhone

iPhone 5De verkoop van de iPhone 5 in ons landje is sinds vrijdag 28 september gestart. Mobistar begon de commerciële uitrol een dag later nadat ze in Brussel Expo een speciaal event lanceerde voor enkele genodigde.

De verkoop van deze nieuwe iPhone is opnieuw een gigantisch succes voor Apple. Het toestel is momenteel in elke winkel uitverkocht en  niemand weet precies wanneer er een nieuwe levering komt. Wie nu nog een iPhone bestelt bij Mobistar moet minimaal 6 weken wachten.

Gelukkig konden wij al enkele dagen de nieuwe iPhone uitproberen dankzij Mobistar. Er zijn al tal van reviews beschikbaar dus wij gaan jullie niet overdonderen met allerlei benchmark resultaten en detailfoto’s van het toestel. Neen, wij delen gewoon onze eerste indrukken mee na enkele dagen met het toestel te mogen spelen.

iPhone 5

De iPhone is lichter dan ooit ervoor en dat merk je meteen na het vastnemen. Ondanks dat Apple nog steeds gebruik maakt van glas en metaal is het gewicht met 20% verlaagt tot 112 gram. Ook aan de dikte is gesleuteld. De iPhone is 18% dunner geworden. Dat alles maakt dat de iPhone prettiger in de hand ligt.

De grootste vernieuwing aan de iPhone 5 is wel zijn scherm. Deze is namelijk vergroot tot een 4 inch scherm. Apple heeft echter gekozen om de breedte hetzelfde te houden. Hierdoor verandert de beeldverhouding van 3:2 naar 16:9. Maar daar blijft het niet bij. Het scherm is duidelijk helderder als je deze vergelijkt met de iPhone 4S. Zelfs de kijkhoek is aanzienlijk verbeterd vergeleken met de voorganger.

Doordat het scherm vergroot is moeten ontwikkelaars hun app aanpassen. Gelukkig zijn de meeste ontwikkelaars hier al mee bezig en vind je al tal van apps die aangepast zijn. Apps die nog niet zijn aangepast worden gecentreerd op het scherm weergegeven. Je krijgt dus aan de zijkanten een zwarte balk.

Het groter scherm zal voor vele een verademing zijn. Persoonlijk heb ik er een dubbel gevoel bij. Mijn handen zijn niet van de grootste en hoewel ik perfect het ganse scherm kan bedienen is het voor mij net iets te moeilijk om ook de ‘home’ – en ‘sluimer’ knop goed te bedienen met één hand. Als mijn twee handen vrij zijn is er geen enkel probleem en kan ik het groter scherm best wel appreciëren. Je ziet gewoon meer informatie op het scherm en dat raak je snel gewoon. Maar met één hand moet ik soms vreemde bewegingen maken waardoor ik soms het gevoel krijg dat de iPhone uit mijn handen gaat vallen.

iPhone 5

Eindelijk is de hoofdtelefoonaansluiting naar de onderkant verplaatst. Net zoals vele anderen stop ik mijn iPhone ondersteboven in mijn broekzak. Als ik de iPhone er dan uitneem ligt deze meteen gebruiksklaar in mijn hand. Doordat deze aansluiting nu aan de onderkant zit, komt deze in mijn broekzak aan de bovenkant te zitten. Voor mij de ideale plek.

Naast de hoofdtelefoonaansluiting is er de nieuwe Lightning connector dat de 30 pins dock connector moet vervangen. Het is best begrijpelijk dat er na 10 jaar wel eens een kleinere aansluiting moest komen. Maar uiteindelijk zal je enkele accessoires moeten gaan vervangen. Misschien heb je nog behoefte aan een extra oplaadkabel voor op het werk en uiteraard voor in de wagen. Het zijn bijkomende kosten waar je wel rekening mee moet houden als je de iPhone 5 gaat kopen.

De camera aan de achterkant van de iPhone 5 is lichtjes verbeterd ten opzichte van de iPhone 4S. Het is nog steeds een camera die foto’s neemt met een grootte van 8 megapixels maar dankzij enkele softwarematige verbeteringen is er een lichte verbetering bij foto’s met minder goede lichtomstandigheden. Het verschil is echter niet zo groot.

De camera van voor is echter wel goed veranderd naar een FaceTime 720p HD camera. Videobellen met iemand die zo’n camera heeft wordt plots scherper. Ook voor het nemen van portretfoto’s is er een duidelijke verbetering dankzij deze camera.

iPhone 8

iPhone 5, iPhone 4S, iPhone 4 en iPhone 5 achterkant naast elkander vergeleken

De iPhone 5 is voorzien van een nieuwe processor, de A6. Volgens Apple is deze tweemaal sneller dan voorheen en dat merk je. De iPhone reageert sneller dan voorheen. De snelheid is een serieuze verbetering als je deze vergelijkt met de iPhone 4. De snelheidsverbetering is niet enkel te merken bij applicaties die wat rekenkracht vergen maar ook bij het openen van apps.

De nieuwe iPhone moet het vooral van zijn design hebben. Sommige vinden dat Apple niet ver genoeg gegaan is om het uiterlijk te veranderen. Maar Apple werkt aan subtiele verbeteringen. De knopjes voor het volume en de mute knop zijn fijner afgewerkt, de speakers hebben geen opening meer met een gaasje maar nu zijn er gaatjes in de zijkant verwerkt voor de speakers en zo zijn er nog tal van verbeteringen waar te nemen.

Kortom ik heb het gevoel dat de behuizing van de iPhone volwassen is geworden net zoals de behuizing van de MacBooks. Wel heb ik het gevoel dat de iPhone 5 veel gevoeliger is voor krassen dan de iPhone 4(S). Dat komt vooral door de achterkant dat vervaardigt is in aluminium. Het voordeel is dat de iPhone 5 beter tegen een stootje kan dan de iPhone 4(S) waarbij het glas bij een val meestal barstte. Het nadeel is echter dat de aluminium laag veel krasgevoeliger is. Dus als krasjes je storen dan is een beschermhoesje bij de iPhone 5 een must.

De iPhone 5 is op veel punten verbeterd. Maar de iPhone 4 en de iPhone 4S zijn daarom niet hopeloos verouderd. Ze draaien hetzelfde besturingssysteem en de iPhone 4S heeft alle functies van iOS die de iPhone 5 ook heeft. Heb je toch behoefte aan het groter scherm en spreekt het nieuwe uiterlijk van de iPhone 5 je aan, dan moet je niet twijfelen. Deze iPhone heeft tal van subtiele verbeteringen wat deze zo goed maakt.Enkel het scherm en hiermee bedoel ik in feite de lengte van de iPhone vraagt wat gewenning, zeker als je kleine handen hebt. De iPhone is maar 8 mm langer maar dat merk je toch in je handpalm.

Hoe dan ook de iPhone 5 is een knap staaltje techniek en zet de lat opnieuw hoger voor de concurrenten van Apple.

iPhone 5
Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten