Apple begint op een arrogant bedrijf te lijken

Geschreven door  | 20 maart 2014 | Categorie: Apple

AppleIk mag mezelf een echte Apple fanboy noemen. Telkens wanneer iemand Apple door het slijk haalt ben ik de eerste om het bedrijf te verdedigen.

Als student heb ik de wel bekende Macintosh Classic leren kennen en dat was het begin van mijn Apple verslaving.

Tal van Mac computers zijn er in mijn leven gepasseerd. Belangrijke gebeurtenissen zoals de lancering van Mac OS X, de Keynotes van Steve Jobs,… Allemaal stonden ze op mijn verlanglijstje.

Zelfs met de lancering van de iPhone was ik erbij. Ook één jaar later wanneer de iPhone 3G in Brussel met een nachtverkoop bij Mobistar werd gelanceerd was ik erbij.

En net die iPhone heeft bij Apple veel verandert. Eerst was er de iPod die het bedrijf echt heeft gered van een faillissement. Dankzij het iPod halo effect kwam de toenmalige merknaam ‘Apple Computer Inc.” opnieuw onder de aandacht bij de menigte. Verkoopcijfers van de Macintosh gingen toen terug omhoog. Gelukkig maar…

Maar na de talrijke successen na de eerste iPod Classic zoals de iMac, PowerBook, Mac Mini en de iPod nano moest Apple opnieuw innoveren.

En dat deden ze dan ook. In januari 2007 toonden ze aan de wereld hun idee over een telefoon. Geruchten over een Apple telefoon waren er al een tijdje. Maar niemand kon voorspellen dat de iPhone van Apple zo’n omwenteling kon teweeg brengen in de mobiele markt. Want één ding kan je niet ontkennen. Of je nu een fan bent van Apple of niet. De iPhone heeft een nieuwe standaard in mobiele telefonie neergezet. Andere gevestigde bedrijven die al jaren de mobiele markt onder hun controle hadden stonden op dat moment verbaasd te kijken.

De iPhone is een gigantisch succes, dat kan niemand ontkennen. Uiteraard zijn er Android liefhebbers die graag Apple fanboys rond de oren slagen dat Android zijn marktaandeel groter is. Tja…spijtig genoeg houdt die redenatie geen steek. De verkoopcijfers van Android apparaten zijn inderdaad spectaculair maar het gaat hier dan meestal niet om high-end toestellen zoals de iPhone. Veel Android toestellen hebben beperktere mogelijkheden, zijn niet zo geavanceerd en hebben een prijs net onder de 100 Euro. Gelukkig maar! Niet iedereen heeft behoefte aan al die snufjes die in de iPhone zitten….en gelukkig kunnen die mensen dan terecht bij Android. Apple is niet het bedrijf dat deze productklasse wil en zal gaan opvullen.

Maar door het succes van de iPhone begint het bedrijf wel arrogant te worden. De iPhone wordt in diverse landen gelanceerd met een mobiele partner. In Belgïe is dit Mobistar. Toen in 2007 de iPhone werd gelanceerd heb ik me dan ook meteen een iPhone abonnement bij Mobistar voor 2 jaar afgesloten. Ik ging er toen vanuit dat wanneer mijn favoriet bedrijf Mobistar verkoos als partner dat dit netwerk wel goed moest zijn.

Van mijn allereerste telefoongesprek tot mijn laatste heb ik die beslissing betreurt. Gesprekken gingen opnieuw in schokjes en werden zelfs onderbroken. Van een 3G netwerk was amper iets te bespeuren en ook die beloofde Visual Voicemail bleef maar op zich wachten.

Kortom die partner dat Apple verkoos was naar mijn mening toch niet de beste. Maar spijtig genoeg dragen we daar nog steeds de gevolgen van. BASE en Proximus hebben al enige tijd een 4G netwerk draaien. Iedereen kan en mag er gebruik van maken behalve …. de iPhone gebruikers.

Apple blokkeert momenteel nog steeds die 4G mogelijkheid voor hun klanten die geen gebruik maken van het netwerk van hun officiële partner; Mobistar. Er zijn verschillende geruchten over dit feit. BASE en Proximus moeten hun netwerk laten keuren door Apple en dit proces is nogal tijdrovend. Of BASE en Proximus willen geen centen op tafel leggen bij Apple om 4G te activeren bij de iPhone gebruikers.

Geen één van die reden lijkt steek te houden en zowel Apple als Mobistar komen voor dit feit niet eerlijk open naar buiten.De waarheid zal waarschijnlijk wel zijn dat Apple zijn partner beschermt. Als Apple 4G opent voor iedereen dan kan iedereen er gebruik van maken behalve Mobistar klanten want die moeten nog steeds wachten omdat Mobistar de dag van vandaag nog steeds geen 4G netwerk heeft voor het grote publiek.

Als Apple 4G opent staat Mobistar er als officiële partner er letterlijk bij met rode kaakjes.

Gelukkig opent Mobistar eindelijk zijn 4G netwerk op 31 maart. Ik vermoed dat een paar maanden later Apple daarna het 4G netwerk voor iedereen zal openen.

Maar zelfs met de nieuwste update van iOS, namelijk 7.1 liet Apple opnieuw een arrogant kantje zien. Enkel Mobistar gebruikers kunnen vanaf nu een Personal Hotspot invullen. iPhone gebruikers die geen gebruik maken van Apple zijn mobiele partner verliezen deze functie?!

Wie weet is er een foutje geslopen in iOS 7.1 en bedoelt Apple het allemaal niet zo. Feit blijft dat het allemaal teveel toeval is en dat het bedrijf over deze zaken totaal niet open communiceert.

Hopelijk verdwijnen deze negatieve kantjes snel van Apple…en kunnen we als gebruiker opnieuw ten volle genieten van hun producten zonder beperkingen…
Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons...

Facebooktwitter

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten