Appleweetjes

Vlaamse televisieomroepen blijven halsstarrig Apple TV negeren

Sinds 2015 kondigde Apple de vierde generatie van de Apple TV aan. Tim Cook vertelde bij de aankondiging dan ook dat de toekomst van de TV apps zijn. In diverse landen hebben de televisieomroepen dat dan ook goed begrepen. Echter in België heeft jammer genoeg niemand dat begrepen.

We hebben wel diverse online platformen zoals VRT NU, VTM, Vijf, Vier, Vitaya, Stievie en ook de kinderen worden niet vergeten. Maar geen enkel platform uitgezonderd VTM werkt native op de Apple TV. VTM is de enige televisieomroep die aandacht aan de Apple TV geeft. Jammer genoeg zijn de mogelijkheden van die app te beperkt en ook de beeldkwaliteit van hun video’s zijn betreurenswaardig.

De vraag blijft echter waarom de andere televisieomroepen geen app voor de Apple TV willen ontwikkelen? Sommige maken echter wel goede apps voor de iPhone en iPad. Door middel van AirPlay is het dan wel mogelijk om die video’s zo op het grote scherm te bekijken maar dit is nogal een gedoe. Het kan eenvoudiger enkel de wil ontbreekt.

Is het misschien omdat de Vlaamse omroepen nog steeds een belang hebben bij Stievie? Stievie is een iOS app waarmee je programma’s van Vlaamse zenders tot 6 dagen terug kunt kijken op je iPad en iPhone. Bij de lancering was Stievie een betalende dienst van €9,99 per maand. Maar dit was geen succes en al snel ontwikkelde men een gratis variant door middel van verplichte reclameblokken. Echter ook deze app is niet beschikbaar op de Apple TV. Bijzonder vreemd want zulke applicaties komen volledig op hun recht op dat platform.

Dat het anders kan mag duidelijk zijn. Ontwikkelaar Pieter Van Oost heeft een app geschreven voor de Apple TV dat alle video’s van de Vlaamse omroepen samenbundelt in een eenvoudige app. Zijn app ‘TV Belgium’ stond dan officieel niet in de App Store maar was toch razend populair. De app was goed uitgebreid zodat je een favorieten lijst kon maken en ook live uitzendingen kon bekijken. Echter bleef het spelletje niet duren. Wegens een klacht van de VRT, SBS en Medialaan was de ontwikkelaar genoodzaakt om zijn app inactief te stellen. Een grote teleurstelling!

Je zou dan toch op zijn minst denken dat de televisieomroepen zelf met een app naar buiten komen maar tot op heden is er niets te zien. Afgelopen zomer klopte Medialaan nog op hun borst met een Vlaamse Netflix variant. Het is echter Telenet dat dit idee naar de prullenmand stuurde. Volgens hen is zo’n dienst niet werkbaar tenzij het op een veel grotere schaal gezien wordt. Dus terug naar af.

Maar al deze discussies en ideeën hebben nog steeds niet geleid dat er een degelijke applicatie bestaat voor de Apple TV. Elders kan het wel. In Frankrijk is er zelfs een aanbieder die een digibox niet meer verplicht en waarmee je door middel van een app op de Apple TV alles kan bekijken.

Wie weet biedt 2019 beterschap bij ons zo conservatief denkende televisie omroepen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer