Appleweetjes

Apple Watch detecteert atriumfibrilleren en stuurt persoon meteen naar de dokter

De nieuwe functie van de Apple Watch Series 4 om een electrocardiogram te nemen bewijst meteen zijn nut. Een Amerikaanse man kreeg de melding dat zijn hart aan het atriumfibrilleren is en dat hij een dokter moet contacteren.

Barry Maden kreeg de Apple Watch omdat deze in eerste instantie een functie bevat om een val te detecteren. Zijn vrouw vond de aankoop van de Apple Watch hiervoor een goed idee. Barry Maden heeft onlangs een hersenletsel opgelopen. Moest hij ooit vallen en ze was niet in de buurt dan belde de Apple Watch vanzelf de nooddiensten.

Maar het was echter een andere functie die Barry Maden heeft geholpen. Hij kreeg namelijk de melding op zijn Apple Watch dat zijn hart aan het atriumfibrilleren is en dat hij een dokter moet contacteren. Oorspronkelijk dacht hij dat het de zenuwen waren voor het reizen van zijn vakantie.

Maar hij nam het zeker voor het onzekere en ging naar het ziekenhuis. Daar maakte men met professionele apparatuur een cardiogram en het bleek dat de Apple Watch gelijk had. Door middel van een elektrische cardioversie heeft men het hart van Barry behandelt zodat het terug zijn normale hartritme verkreeg.

Atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis. De hartslag is onregelmatig en meestal te hoog. Deze ritmestoornis is niet levensbedreigend, maar moet absoluut behandelt worden om schade aan het hart te voorkomen. Het maken van een electrocardiogram is een nieuwe functie van de Apple Watch Series 4. Deze is momenteel enkel beschikbaar voor Amerika. Het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten heeft deze functie van de Apple Watch voor België nog steeds niet goedgekeurd.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer