Appleweetjes

Nieuwe iPhones krijgen Wi-Fi 6. Maar wat is Wi-Fi 6 eigenlijk?

De Wi-Fi Alliance die beslist hoe de wi-fi-standaarden moeten zijn vonden de huidige benamingen van het 802.11 protocol te verwarrend voor gebruikers. Deze benaming ontstond al in 1997. Er ontwikkelde zich diverse modulatie technieken rondom deze standaard. Het meest bekende is wel 802.11b dat ontstond in 1999. Dankzij deze techniek werd wi-fi echt bekend en gebruikt door een breed publiek.

Ondertussen stond de techniek niet stel en kwamen er andere modulatie technieken. De meest bekende zijn wel de a, b, g, n en ac standaarden. Allemaal zijn ze gebaseerd op het oorspronkelijke 802.11 protocol. Sommige van deze technieken gebruiken de 2,4 gigahertzband zoals de 802.11b, 802.11g. Andere gebruiken de 5 gigahertzband zoals 802.11a , 802.11n en 802.11ac. Om het nog ingewikkelder te maken kan 802.11n werkzaam zijn op beide frequenties. We spreken dan van dualband.

Gelukkig bracht elke uitbreiding op het 802.11 protocol diverse verbeteringen mee. Bovendien werd er rekening gehouden dat het achterwaarts compatibel is met de oudere protocollen.

Maar zoals al duidelijk mag zijn is de huidige naamgeving best wel verwarrend. Dat vond ook de Wi-Fi Alliance en ze lanceren nu een nieuwe naamgeving. Voortaan zijn er zes Wi-Fi standaarden en ze krijgen de logische naam van Wi-Fi 1 tot en met Wi-Fi 6. We vatten de nieuwe naamgeving eens samen:

Wi-Fi 1

Dit is in feite de oude bekende standaard 802.11b. Zoals eerder gezegd heeft deze standaard ervoor gezorgd dat wi-fi bekend werd onder het grote publiek. Wi-Fi 1 werkt uitsluitend op de 2,4 Ghz band en heeft een theoretische doorvoersnelheid van 11 megabit per seconde.

Wi-Fi 2

Wi-Fi 2 is de nieuwe naam voor 802.11a. Deze standaard dateert ook vanaf 1999 en gebruikt de 5 Ghz band. Doordat de 2,4 Ghz veel gebruikt werd had deze last van storingen. De 5 Ghz band moest dit probleem oplossen en hierdoor waren er hogere snelheden tot 54 megabit per seconde mogelijk. Een nadeel van het gebruik van deze hogere frequentieband is dat het bereik niet zo groot is.

Wi-Fi 3

Wi-Fi 3 wordt de nieuwe naam voor 802.11g. Deze standaard werkt met de 2,4 Ghz band maar belooft hogere snelheden dan het oorspronkelijke 802.11b protocol. In theorie zijn snelheden tot 54 megabit per seconde mogelijk. Het 802.11g protocol zorgde dus voor hogere snelheden in een frequentieband dat een beter bereik heeft dan de 5 Ghz band. Het nadeel van de storingen omdat veel andere toestellen deze band ook gebruiken bleef bestaan.

Wi-Fi 4

De kans is groot dat je dit nu leest met behulp van wi-fi dat gebaseerd is op dit protocol, namelijk 802.11n. Dit protocol verscheen officieel in 2009. Het doel van deze standaard was om de doorvoersnelheid via wi-fi te verhogen. De techniek die gebruikt werd was MIMO ofwel Multiple Input Multiple Output. Het gebruik van MIMO zorgde ervoor dat er meerdere antennes konden worden ingezet zodat de datastromen parallel verlopen wat tot een snelheidswinst leidt. Wi-Fi 4 ondersteunt zowel de 2,4 Ghz band als de 5 Ghz band. Een maximale doorvoersnelheid van 600 megabit per seconde is mogelijk.

Wi-Fi 5

Heb je een recent toestel en uiteraard een recente router dan is de kans groot dat je Wi-Fi 5 gebruikt. Wi-Fi 5 is de nieuwe naam voor 802.11ac. In feite is dit protocol de opvolger van Wi-Fi 4 met enkele verschillen. Wi-Fi 5 werkt enkel op de 5Ghz band en kan gebruik maken van maximaal 8 datastromen in plaats van 4 zoals bij het 802.11n protocol. Dit leidde opnieuw tot een verhoging van de doorvoersnelheid. Een andere vernieuwing bij dit protocol was de beamforming. Dankzij beamforming probeert de router het signaal optimaal te versturen naar het apparaat in plaats van het signaal in alle richtingen uit te zenden. Dit verlaagt de kans op storingen wat uiteindelijk tot een beter en stabieler signaal leidt. De theoretische maximumsnelheid is 7 Gbps. Maar dat is voorlopig nog niet haalbaar. In praktijk wordt er zo’n 1331 megabit per seconde gehaald.

Wi-Fi 6

Het protocol 802.11ax krijgt de Wi-Fi 6 naam. Wi-Fi 6 gaat de nieuwe wi-fi worden van 2019. Geruchten zijn dus dat de nieuwe iPhones ook deze standaard zullen krijgen. In tegenstelling tot Wi-Fi 5 gaat Wi-Fi 6 werken op zowel de 2,4 Ghz als de 5 Ghz band. Eventueel zou er ook een nieuwe frequentieband in gebruik genomen worden, namelijk de 6 Ghz band.

Wi-Fi 6 bevat diverse technieken voor meer snelheid en capaciteit. Verder is er een verbeterde energiebeheer. Wat ertoe zal leiden dat je een langere accuduur hebt op je gebruikt toestel. Wi-Fi 6 belooft 1,5 sneller te zijn dan Wi-Fi 5.

Om gebruikers het nog duidelijker te maken via welke soort wi-fi zij verbinding maken stelt de Wi-Fi Alliance nieuwe duidelijke logo’s voor die zullen verschijnen op je gebruikte toestel. Aan de hand van het cijfer kan je dan meteen zien welke soort wi-fi je gebruikt.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer