Appleweetjes

Opinie: Is er nog leven voor de Apple TV?

De Apple TV, oorspronkelijk aangekondigd in 2006 door Steve Jobs als de iTV is wel één van de producten van Apple die ik dagelijks gebruik. Al vanaf de eerste generatie die toen nog voorzien was van een harde schijf.

De eerste generatie Apple TV was een verlengstuk van iTunes. Nu zit iTunes wat op de achtergrond door al het streaming geweld maar toen was iTunes een veelgebruikt programma.

Eerste generatie Apple TV, uitgebracht in 2007

De dag van vandaag is de Apple TV een veelvuldig apparaat dankzij het besturingssysteem tvOS. Films en TV-shows spelen nog een prominente rol dankzij de ingebouwde iTunes Store maar er is veel meer mogelijk. Je foto’s, video’s en terugblikken bekijken is allemaal kinderspel voor dit toestel. En dankzij AirPlay stuur je draadloos vanuit andere Apple apparaten video’s en foto’s naar het grote televisiescherm.

Moest al deze functionaliteit niet voldoende zijn dan ga je naar de App Store en download je een app naar keuze. YouTube, Netflix, Amazon Prime of tal van games zijn gewoon ter beschikking.

De Apple TV is het ideale apparaat of niet? Laten we eerlijk zijn in de regio waar we wonen gaat alles trager, veel trager. Live TV kijken via de Apple TV is mogelijk dankzij de TV app. Althans als uw TV-aanbieder dit ondersteunt. Die ondersteuning is nog niet te vinden in België en Nederland. In België krijgen we nog steeds een verplicht decoder toestel. Vrije keuze is er niet. Het lijkt iets banaal. Maar wanneer de Apple TV die vervelende en trage decoders kon vervangen en met toevoeging van enkele apps voor het uitgesteld kijken. Dan zag de toekomst van de Apple TV er compleet anders uit.

Huidige generatie Apple TV 4K, uitgebracht in 2017

Maar nu staat Apple in de startblokken met het lanceren van een eigen videodienst zoals Netflix. Om de slaagkans van dit project te verhogen beseft Apple dat ze zo’n breed publiek moeten kunnen aanspreken. De concurrentie is momenteel al bikkelhard. Niet iedereen heeft een Apple TV en net dat toestel is nodig om Apple eigen videodienst op het grote scherm weer te geven. Wie gaat daarvoor nu alleen 199 Euro uitgeven?

Dat is dan ook exact de reden waarom Apple in zee gegaan is met diverse TV-fabrikanten zoals Samsung, Sony, LG en Vizio. Andere zullen alvast volgen. Dankzij de ingebouwde AirPlay 2 mogelijkheden kunnen gebruikers rechtstreeks video naar hun (nieuwe) smart TV sturen. Er is dus geen nood meer aan een extra toestel. Kwestie van gebruiksgemak is het ontzettend eenvoudig. Met een druk op de knop staat het op je grote scherm.

Ikzelf geef nog wel de voorkeur aan een eigen app op de Apple TV. Zo blijft mijn iPhone beschikbaar voor eventueel andere toepassingen. Ja, ik multitask soms tijdens het TV kijken. Maar niet iedereen staat te springen om een app voor de Apple TV te ontwikkelen. De Vlaamse televisieomroepen negeren dit compleet. Nu met deze nieuwe ontwikkeling van ingebouwde AirPlay 2 mogelijkheden in televisies zal het er waarschijnlijk nooit meer van komen. Op die manier moeten ze enkel maar hun website onderhouden.

Uiteraard zal Apple wel een app ontwikkelen voor de Apple TV zodat je hun videodienst rechtstreeks via de Apple TV kan bekijken. Alles zal veel vlotter en aangenamer werken. Maar de grote meerderheid zal de Apple TV langzaam links laten liggen. Het gevolg is dan ook dat apps van andere trager of niet meer ontwikkelt zullen worden. Langzaam maar zeker zal de huidige Apple TV wegsterven.

Zal er dan geen toekomst meer zijn voor de Apple TV? Geen idee. Feit is wel dat Apple veel straffer uit de hoek zal moeten komen voor dit toestel. Misschien moet de focus meer op entertainment gaan komen zoals games. Hoewel er al enkele leuke games zijn zoals Oceanhorn, EvoLand II, Teslagrad, Leo’s Fortune,… is het aanbod van degelijke games bijzonder mager.

We zullen zien wat de toekomst brengt. Apple zal zeker en vast al hebben nagedacht over wat ze moeten doen met de Apple TV.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer