Appleweetjes

Qualcomm weigerde modemchips te leveren aan Apple

Dankzij het gerechtelijk gevecht tussen Apple en Qualcomm komen we enkele leuke weetjes te weten. Jef Williams, Chief Operating Officer bij Apple getuigde vandaag bij het proces dat de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) aanspant tegen Qualcomm en wist te vertellen dat Apple zowel de Qualcomm- als de Intel chips in de iPhones van 2018 wilde gebruiken.

Het idee was om net zoals het jaar daarvoor twee leveranciers voor de modemchips te gebruiken. Maar uiteindelijk weigerde Qualcomm de modemchips te verkopen aan Apple. Apple moest toen onderhandelen met Intel CEO Brian Krzanich om voldoende LTE modemchips te leveren voor alle iPhones van 2018. Qualcomm zou de modemchips niet hebben willen leveren omdat de twee bedrijven al maanden verwikkeld zijn in verschillende rechtszaken over het gebruik van elkaars patenten. Voor de oudere iPhones van 2017 bleef Qualcomm wel leveren.

Jef Williams wist verder te vertellen dat toen Apple de volledig overstap maakte naar Qualcomm chips in plaats van Infineon, Qualcomm een percentage per iPhone eiste voor gebruik van hun patenten. Oorspronkelijk dacht Apple aan $1,50 maar het werden er $7,50 per iPhone. Op zich was dit al een behoorlijk bedrag want de aankoop van de modemchip was net geen $30.

In 2013 waren er nieuwe onderhandelingen en Qualcomm wou zijn prijs verhogen naar $17 tot $18. Dat zou betekenen dat Apple jaarlijks een miljard dollar aan licentiekosten moest betalen aan Qualcomm. Als Apple akkoord ging met een exclusieve samenwerking wou Qualcomm de prijs verlagen. Aangezien Apple geen andere keuze had, werd er een akkoord ondertekend.

Pas vanaf de iPhone 7 verbrak Apple die exclusiviteit en begon het iPhones te leveren met ofwel een modemchip van Qualcomm of van Intel. Apple klaagde Qualcomm aan voor deze te hoge licentiekosten.

De Federal Trade Commission vindt dat Qualcomm anti competitieve tactieken gebruikt om de belangrijkste leverancier van modemchips te blijven.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer