Appleweetjes

Opinie: Apple moet tandje bijsteken om zijn diensten in België en Nederland beschikbaar te stellen

Laats werd ik geconfronteerd door mijn beste vriend die jaren een Android gebruiker was. Dankzij zijn nieuwe werkgever kreeg hij een iPhone. Ik was meer opgelucht voor hem dat hij nu eindelijk eens een degelijke telefoon had. Maar mijn mond werd meteen gesnoerd. Die stomme iPhone kon wanneer hij berichten intikte geen woorden voorspellen.

Het hopeloze toetsenbord

Ik had hem meteen kunnen verwijzen dat hij een ander toetsenbord kan installeren en met Gboard, het Google toetsenbord was zijn probleem dan opgelost. Maar door zoiets te zeggen zeg ik in feite dat Google veel verder staat met handige toepassingen dan Apple. Net dat wil ik vermijden, want als Apple-fanaat is Apple gewoon beter, niet? Maar hij heeft wel een punt. Hoe kan het nu dat een iPhone zo’n eenvoudige functie niet kan realiseren. In feite kan een iPhone dat al lang. Het QuikType met voorspellende invoermethode zoals Apple dit noemt is aanwezig sinds iOS 8. Jammer genoeg niet in het Nederlands. Na jaren nog steeds niet. Hoe is het mogelijk? Google kan het wel, dus waarom Apple niet?

Om verder te gaan over het toetsenbord, het meertalig typen werkt ook nog steeds niet voor de Nederlandse taal. Wanneer je dus een tekst tikt met Engelse termen dan werkt de spellingscontrole wel eens dik tegen. Al deze kleine maar handige functies zorgen ervoor dat nieuwe iPhone gebruikers meteen tegen serieuze frustraties aanlopen en weet je wat? Ze hebben verdorie gelijk. Komaan Apple wat houdt jullie tegen? En zo gaat de lijst maar verder. Kleine irritante dingetjes dat een iPhone wel kan maar niet in België of Nederland.

Apple Kaarten heeft nog werk

Apple doet hard zijn best dat gebruikers hun kaartendienst gebruikt in plaats van andere zoals Google. Persoonlijk moet ik zeggen dat het grafisch allemaal veel duidelijker werkt zeker in combinatie met Apple CarPlay. Ik heb al behoorlijk wat autovakanties gerealiseerd en Apple Kaarten heeft me nog nooit echt in de steek gelaten. Maar het kan beter. Waarom mis ik nog in de meeste landen rijbaanaanwijzingen? Gelukkig hebben we dit wel in België en Nederland. Maar bijvoorbeeld Spanje en Portugal ontbreken. Op dit moment is de ondersteuning er maar voor amper 24 landen. Een weergave van de maximumsnelheid kunnen we bijna overal vergeten. Deze functie is enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Opnieuw een bedroevend resultaat voor iets dat eenvoudig te implementeren is aangezien diverse andere navigatie applicaties dit al jaren hebben.

Als je snel iets wilt opzoeken dan heeft Apple daar een oplossing voor. Met hun functie ‘Dichtbij’ kan je snel opzoeken naar een restaurant, parkeergelegenheden, tankstations,… Met een tik op het juiste symbool verkrijg je meteen enkele resultaten die zich in jouw buurt bevinden. Een zeer handige functie dat ook werkt met Apple CarPlay. Echter niet in België. Nederlanders hebben dan weer meer geluk. Het grappige is eigenlijk dat wanneer je in België zoekt naar een restaurant of parking je eigenlijk netjes zo’n lijst krijgt zoals de functie ‘Dichtbij’ werkt. Is Apple dan te lui om deze functie volledig te integreren voor België of zijn ze dit nog verder aan het ontwikkelen? De functie is erg handig op vakantie maar de lijst van ondersteunende landen is zo bedroevend dat opnieuw gebruikers op zoek gaan naar een andere applicatie.

Apple Watch & Apple TV kennen geen Vlaams

Wist je dat Siri op de Apple Watch vanaf series 3 kan praten tegen je? Wanneer je een timer instelt via Siri krijg je gesproken feedback terug. Het weerbericht kan voorgelezen worden enzovoort. Nederlanders kennen dit zeker en vast. Maar de meeste Belgen die dit nu lezen vallen van hun stoel. Vele weten niet dat Siri kan praten op hun Apple Watch. De reden is dat Apple de Vlaamse Siri taal niet als een download-optie beschikbaar stelt. Weer kan je je hierbij vragen stellen waarom Apple dit doet? Zijn ze het vergeten of zijn ze een beetje lui? Gelukkig bestaat er een oplossing als je het Nederlands accent voor Siri niet vervelend vindt. Kies op je iPhone als Siri stem een Nederlands accent. Daarna kan je op de Apple Watch in het instellingen menu bij Algemeen, Siri activeren en de gesproken feedback aanzetten. Je Apple Watch moet eerst nog de nodige bestanden downloaden en dit gebeurt enkel wanneer je deze oplaadt.

Niet enkel de Apple Watch heeft problemen met de Vlaamse taal ook de Apple TV snapt er niets van. Opnieuw zijn de Nederlanders bij de gelukkige want Siri werkt bij hen gewoon op de Apple TV. Een vraag stellen over een serie op Netflix is geen probleem. Je Philips Hue lampen aan- of uitschakelen via de Apple tv,… Het werkt zoals je zou verwachten. Maar niet voor de Belgen.

Geen HomePod, Geen Apple Watch 4G

Dat de HomePod niet in België of Nederland beschikbaar is zal vast en zeker te maken hebben met het gebrekkige Siri voor onze Nederlandse taal met de nodige accenten. Maar waarom lanceert Apple geen stalen versie van de Apple Watch in België of Nederland? Omdat onze telecom operatoren conservatief zijn door hun dominante positie vinden ze het niet nodig om eSIM te ondersteunen. Daardoor heeft Apple beslist dat enkel een aluminium versie van de Apple Watch hier te koop is. De stalen uitvoering is immers voorzien van 4G maar geen enkele operator ondersteunt deze dienst. Pech voor degene die graag een stalen versie voor hun horloge hebben. Het oogt alleszins mooier. Gelukkig is er een grijze import-markt waar je zo’n Apple Watch aan veel duurdere prijzen kan bekomen. Maar waarom al die moeite? Verkoop gewoon die Apple Watch 4G. Klanten zijn wel slimmer en als de operatoren veel vraag hiervoor krijgen moeten ze zich wel aanpassen.

Ook de functie van het elektrocardiogram van de Apple Watch series 4 ontbreekt. Aangezien dit een medische functie is moeten de nodige instanties hiervoor hun goedkeuring geven. Voorlopig is dit enkel in Amerika gebeurt. Maar waarom laat Apple niet weten hoe het zit in andere landen? Hoe ver zijn we in dit goedkeuringsproces? Het zou me niet verbazen dat we deze functie nooit gaan zien in ons landje.

En zo kunnen we de lijst wel aanvullen. Geen Apple Pay Cash, Geen TV-app op de Apple TV, geen Apple News,…

Ik begrijp best dat sommige functies niet zo eenvoudig zijn om hier te lanceren. Zo ben ik ervan overtuigd dat een dienst zoals Apple News hier zeer moeilijk van start zal gaan. De eisen van sommige uitgevers liggen gewoon te hoog. Een TV-app op de Apple TV zal hier ook nooit gebeuren. We leven immers in een land waar we nog steeds een verplichte decoder in huis moeten halen zodat de TV-leverancier alle controle kan hebben.

Maar sommige functies kunnen wel snel geïmplementeerd worden als de wil er is. Sommige ontbrekende functies geven meteen de nodige frustraties aan mensen die voor het eerst met een Apple product in aanmerking komen. Want hoe kan je nu als Apple-fanaat het bedrijf blijven verdedigen wanneer hun toetsenbord nog geen woorden kan voorspellen?

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer