Appleweetjes

De kwartaalcijfers van Apple Q1 zijn bekend

Apple heeft zijn cijfers gepubliceerd met betrekking tot het eerste fiscale kwartaal van 2019. Dit komt overeen met het vierde kwartaal van 2018. Dat kwartaal van het jaar is dankzij de feestdagen meestal het kwartaal waar Apple een hoge omzet boekt.

Echter dit jaar is het anders. Apple heeft onlangs nog een winstwaarschuwing gegeven. Ook is dit de eerste keer dat Apple geen aantallen verkochte toestellen meer bekend maakt. Andere fabrikanten doen dit immers ook niet.

Maar zijn de cijfers wel zo slecht? Dit kwartaal was het op één na beste kwartaal ooit. Apple boekte een omzet van 84,31 miljard dollar met een netto winst van 19,97 miljard dollar. Vergeleken met Q1 2018 was de omzet 88,29 miljard dollar. Dat is een daling van 4,5%.

De winstwaarschuwing klopte dan. Oorspronkelijk had de fabrikant 89 miljard dollar omzet voorzien maar deze werd bijgesteld tot zo’n 84 miljard dollar. Hoe dan ook de cijfers blijven indrukwekkend.

Analisten vermoeden dat Apple 77,3 miljoen iPhones heeft weten te verkopen. Dat zou 11,4 miljoen iPhones minder zijn dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar exacte cijfers zijn dit niet.

Het komende kwartaal gelooft Apple dat de omzet tussen de 55 en 59 miljard dollar zal zijn.

Er zijn wel enkele leuke weetjes verteld tijdens de presentatie van deze cijfers:

  • De iPhone XR is het meest populaire model gevolgd door de iPhone XS Max en dan de iPhone XS.
  • Apple Pay is een succes er zijn ondertussen al 1,8 biljoen transacties gedaan met deze techniek.
  • De omzet bij de iPad steeg met 17% op jaarbasis. Hoge cijfers voor zowel de iPad als de iPad Pro.
  • Er bestaan nu 506 Apple Stores verdeeld over 22 landen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer