Appleweetjes

Apple verstrengt regels omtrent stiekem gedoe van sommige apps

Gisteren werd nog maar net bekend gemaakt dat sommige apps gebruik maken van de analysetool Glassbox. Deze tool is in staat om elke handeling van de gebruiker te loggen. Zo wordt elke tik, elke veegbeweging, elk ingevoerde letter geregistreerd. Als dat op zich nog niet zo erg is dan moet je weten dat Glassbox zelf in staat is om schermopnames te nemen. Op die manier wordt het wel heel eenvoudig voor ontwikkelaars om je gedrag volledig te analyseren.

Opmerkelijk is dat zo goed als geen enkele app dit ook maar vermeld. Als gebruiker moet je geen toestemming geven om deze data te verzamelen. Alles gebeurt binnen de app waardoor de analysetool onder de radar blijft.

Maar Apple maakt er meteen werk van. Apps moeten duidelijk aangeven wanneer er iets van de gebruiker wordt bijgehouden zoals een tik, veegbeweging. Bij een schermopname moet dit zelfs visueel worden voorgesteld door bijvoorbeeld een rode balk bovenaan. De ontwikkelaars zijn meteen gewaarschuwd dat hun apps een overtreding maken aan de richtlijnen van de App Store. Eén van de ontwikkelaars kreeg van Apple een dag tijd om zijn app aan te passen aan deze richtlijnen. Als ontwikkelaars geen gevolg geven aan deze vraag dan wordt hun app uit de App Store verwijdert.

Het gebruik van de analysetool Glassbox wordt door Apple niet verboden aangezien het in sommige situaties best handig kan zijn. Echter moeten de ontwikkelaars hun gebruikers hierover duidelijk informeren en bij een eventuele schermopname is zelfs een expliciete toestemming van de gebruiker vereist.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer