Appleweetjes

Apple schrapt 5 mineralen leveranciers wegens slechte prestaties op mensenrechten

Toestellen zoals de iPhone, iPad en MacBooks zitten vol met metalen en mineralen die onder meer in Kongo-Kinshasa worden gewonnen. Het delven van deze mineralen die Apple gebruikt voor de productie van hun toestellen, leidt geregeld tot geweld en wantoestanden. Daarom wordt wel gesproken van bloedmineralen of conflictmineralen.

Apple en ook andere bedrijven zijn zich bewust van deze situatie. Daarom word er jaarlijks een Conflict Minerals Report uitgebracht. Daarin wordt vermeldt hoe bedrijven omgaan met deze conflictmineralen voor de bescherming van de mensenrechten.

In het laatste rapport van Apple wordt duidelijk dat er 5 smelters en raffinaderijen niet meer mogen leveren aan Apple. Ze voldeden niet meer aan de richtlijnen die Apple hen oplegt of wilden helemaal niet meewerken aan plaatselijke audit controle. De overige 253 bedrijven waar Apple eind 2018 een contract mee had voldeden aan alle eisen en mogen verder blijven leveren.

Apple benadrukt wel meer dat mensenrechten voor hen belangrijk zijn. Zo hebben ze heeft diverse maatregelen en eisen voor de leveranciers om de werkomstandigheden van mijnwerkers te kunnen waarborgen. Volgens Apple gaat hun maatregelen verder dan wettelijk is vereist.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer