Appleweetjes

Mac computers krijgen Apple Processor vanaf 2020

Apple ontwikkelt al een tijdje zijn eigen processoren en met succes. De iPhone en iPad winnen telkens elke benchmark wanneer het op pure rekenkracht aankomt. De concurrentie heeft momenteel grote moeite om het niveau van Apple te halen.

De iPad Pro is zelfs een krachtpatser. De processor die Apple hiervoor heeft ontworpen presteert zelfs beter dan sommige MacBook Pro’s. Logisch dat men vermoedt dat Apple vroeg of laat Intel laat vallen en zijn eigen ontworpen processor in de Mac gaat verwerken.

En dat vermoedt nu ook Intel lieten ze weten aan Axios. Zij vermoeden dat Apple al in 2020 een Mac computer zal voorzien van een eigen ARM-processor. Het voordeel om gebruik te maken van de ARM-architectuur is dat ontwikkelaars één app voor zowel de iPhone, iPad als Mac computer kunnen ontwerpen. De iPhone en iPad werken al op de ARM-architectuur terwijl de Mac computer werkt met X86.

Project Marzipan

Het is Apple zelf dat de belangrijkste hint hiervoor gaf. Tijdens de WWDC 2018 kondigde Apple aan dat er gewerkt wordt aan universele apps. iOS apps zouden dan heel eenvoudig op de Mac kunnen werken. Het project kreeg als naam Marzipan. Nu al kan je hier de werking van zien. In macOS Mojave zijn de applicaties Aandelen, Dictafoon, Woning en Apple News al rechtstreeks overgenomen van iOS en geïmplementeerd naar macOS.

Waarschijnlijk krijgen we tijdens WWDC 2019 te horen hoe ontwikkelaars met het project Marzipan zelf aan de slag kunnen. Zodat ook zij hun applicaties universeel voor iOS en macOS kunnen ontwerpen.

Met dit plan hoopt Apple niet enkel dat er fors meer applicaties en games beschikbaar worden voor macOS. Maar dat mobiele applicaties ook krachtigere gaan worden, zeker voor de iPad.

Alles naar ARM-processor

Elke processor architectuur heeft zo zijn instructieset. Applicaties ontwikkelt voor X86 werken niet zomaar op een ARM processor en omgekeerd. Nu heeft Apple al eerder ervaring om te veranderen van een processor architectuur. In juni 2006 begonnen ze met de overgang van PowerPC naar Intel. Nieuwe Mac computers kregen een Intel processor en Mac OS X 10.4 werd voorzien van een emulator Rosetta om PowerPC applicaties te draaien. Ontwikkelaars konden hun app universeel ontwerpen zodat deze werkten op zowel PowerPC als Intel computers. Op 1,5 jaar tijd was voor Apple de job geklaard. Pas vanaf Mac OS X 10.7 werd de ondersteuning voor Rosetta gestopt.

De transitie verliep vlotjes. Apple zou zoiets best opnieuw kunnen herhalen voor de transitie van X86 naar ARM.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer