Appleweetjes

Apple gaat flexibele schermen opwarmen zodat ze niet beschadigd geraken

Samsung demonstreerde afgelopen week hun Samsung Galaxy Fold. Het is een telefoon die opengeklapt kan worden waarbij je een scherm verkrijgt van 7,3 inch groot. Dichtgeklapt heeft de telefoon aan de voorkant een scherm van 4,6 inch.

Niet veel later demonstreerde ook Huawei zijn opvouwbare telefoon, de Huawei Mate X. Opmerkelijk aan dit toestel is dat het scherm niet in de binnenkant zit zoals bij de Samsung Galaxy Fold maar aan de buitenkant. Hierdoor kan je het scherm ook gebruiken wanneer de telefoon is dichtgeklapt. Volledig uitgeklapt is het scherm 8 inch groot.

Maar waar blijft Apple met een opvouwbare telefoon? We weten alvast dat Apple niet steeds de eerste wilt zijn om iets te introduceren. Voor Apple moet de technologie eerst goed ontwikkelt zijn vooraleer ze deze op de markt brengen. Steve Wozniak toonde eerder deze week nog zijn bezorgdheid dat Apple zou achterlopen op deze technologie.

Maar de fabrikant is er zeker en vast mee bezig. Dat kunnen we concluderen uit een nieuw patent dat Apple heeft ingediend in verband met flexibele schermen. Het patent getiteld ‘Elektronische apparaten met flexibele schermen‘ legt uit dat smartphone schermen gevoelig kunnen zijn voor beschadiging bij buiging met lage temperaturen. In het patent worden diverse methodes beschreven om dit probleem te verhelpen.

In eerste instantie wordt getracht het scherm op te warmen door de pixels op te lichten op het flexibele gedeelte van het scherm. Als alternatief zou er zelfs een klein verwarmingselement hiervoor gebruikt kunnen worden. Hoe specifiek dat element moet gaan werken wordt in het patent niet vermeld.

Wanneer het scherm nog steeds niet voldoende warm is bestaat de kans op schade bij het openvouwen. Apple zou dit willen voorkomen door middel van een magnetisch vergrendelingsmechanisme.

De eerste patenten van Apple in verband met flexibele schermen werden eind 2016 opgemerkt. Apple dient uiteraard wel meer patenten in. Het blijft maar de vraag of Apple ooit wel een vouwbare iPhone zal lanceren.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer