Appleweetjes

Apple moet iCloud backups beter versleutelen volgens EFF

De Electronic Frontier Foundation (EFF) is een Amerikaanse stichting die zich inzet voor digitale rechten. Onlangs startte ze met de ‘Fix It Already‘ campagne. Met die campagne trachten ze technologiebedrijven nieuwe privacy functies te implementeren in gebieden waar deze ontbreekt.

Ook Apple heeft nog werk aan de winkel wat privacy betreft. Het EFF zou graag zien dat Apple de gebruiker de mogelijkheid geeft om iCloud backups beter te versleutelen.

De gegevens die op je iPhone staan zijn nu al goed beveiligd. Van zodra het toestel is voorzien van een pincode eventueel in gebruik met Touch ID of Face ID heeft niemand nog toegang tot je gegevens behalve jezelf. Apple heeft geen enkele mogelijkheid tot toegang hiervan.

Echter wanneer je gebruik maakt van een iCloud backup dan is het verhaal een beetje anders. Apple is in staat om deze backup te ontsleutelen. Wat ze dus niet kunnen op de iPhone kunnen ze wel met je backup. In feite zijn dan weer al je gegevens beschikbaar voor Apple. Ook andere autoriteiten kunnen met een bevel van een rechter op die manier aan al je data.

Apple houdt dus zelf een sleutel bij om je iCloud backup te ontsleutelen. Ze doen dit zodat ze gebruikers nog eventueel kunnen helpen met het herstellen van hun gegevens wanneer deze bijvoorbeeld hun wachtwoord vergeten zijn. Maar het EFF vindt dat gebruikers zelf de keuze moeten hebben. Men moet volgens hen kunnen kiezen voor een volledige gecodeerde iCloud backup waarbij zelfs Apple niet tot de gegevens kan.

Tim Cook liet eerder in een gesprek met de Duitse site Der Spiegel al weten dat Apple in de toekomst geen sleutel meer zal hebben voor deze backups. Het zou dus kunnen dat dankzij deze campagne van het EFF en de eerdere uitspraak van Tim Cook deze functie snel geïmplementeerd zal worden.

De ‘Fix It Already‘ campagne van het EFF focust zich ook op andere bedrijven. Zo moet Microsoft de versleuteling onder Windows 10 verbeteren en moeten gebruikers zelf de sleutel in handen kunnen houden. Twitter zou voor de persoonlijke berichten een end-to-end versleuteling moeten toepassen. Android zou dan weer de mogelijkheid aan gebruikers moeten kunnen geven zodat deze netwerkverzoeken van applicaties kunnen weigeren.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer