Appleweetjes

Apple gaat muzikanten beter vergoeden, Spotify, Google, Pandora en Amazon moeten er niet van weten

In januari besloot de Copyright Royalty Board (CRB) om de streaming tarieven voor muzikanten te verhogen met 44%. Momenteel betalen de muziekdiensten zo’n 10,5% van de inkomsten aan de uitgevers en liedjesschrijvers. Dat zou verhoogd worden naar 15,1% voor de komende vijf jaar.

Het Copyright Royalty Board ziet in deze verhoging geen problemen, zeker niet voor de grote merken zoals Apple, Amazon en Spotify. Die zouden er eerder van profiteren aangezien kleinere muziekdiensten het financieel moeilijker krijgen.

Apple lijkt het enigste bedrijf te zijn dat zich neerlegt bij deze beslissing. Spotify, Google, Pandora en Amazon zien deze verhoging voor muzikanten absoluut niet zitten. Ze gaan dan ook gezamenlijk in beroep tegen de uitspraak van het Copyright Royalty Board en vragen het Amerikaanse Hof van Beroep om de beslissing van het CRB te herzien.

Spotify kwam al eerder in het nieuws door hun lage bijdrage aan muzikanten. Het bedrijf klaagde al meerdere malen dat het geld misloopt door de hoge bijdrage aan muzikanten die ze moeten realiseren.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer