Appleweetjes

Nederlandse Autoriteit Consument & Markt start onderzoek naar misbruik machtspositie van Apple

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een Nederlandse onafhankelijke publieke toezichthouder dat zich bezighoudt met het toezicht op de mededinging, de telecommunicatie en het consumentenrecht. Maar nu gaat deze toezichthouder onderzoeken of Apple misbruik maakt van de positie die het bedrijf verworven heeft met zijn App Store.

Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van signalen van andere appaanbieders die de ACM ontving tijdens een marktstudie naar appstores van Apple en Google.

Momenteel heeft het ACM geen enkel machtsmisbruik vastgesteld maar doordat er voor de App Store van Apple geen alternatieven zijn wenst de toezichthouder hier een beter onderzoek voor uit te voeren. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat Apple zijn eigen apps bevoordeelt ten opzichte van andere apps dan kan er sprake zijn van machtsmisbruik.

Er wordt ook gekeken naar de bijdrage van 30 procent commissie die Apple vraagt om betalende apps beschikbaar te stellen. Voor Apple is deze bijdrage nodig om de infrastructuur van de App Store draaiend te houden. Zo krijgen de ontwikkelaars de beschikking van een gratis ontwikkelingstool. Wordt hun applicatie gehost en gepubliceerd op de App Store en is de consument steeds zeker van een veilige en betrouwbare App Store. Iets wat je met de alternatieve appstores voor het Google platform absoluut niet hebt.

Onlangs klaagde Spotify opnieuw over de zogenaamde Apple Tax en diende een officiële klacht in bij de Europese Commissie. Spotify vindt dat ze niet eerlijk behandelt worden door Apple. De officiële reactie van Apple was dat Spotify alleen maar wenst te genieten van alle voordelen van de App Store zonder ook maar enige bijdrage te leveren.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat Apple inderdaad misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie kan dat tot een boete leiden.


Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer