Appleweetjes

Apple en Qualcomm staken strijd net voordat Intel stopt met 5G

Er heerste al enige tijd een strijd tussen Qualcomm en Apple omtrent diverse patenten. Qualcomm beschuldigde Apple ervan om gebruik te maken van enkele patenten van hun zonder dat Apple hiervoor betaalde. Apple is echter van mening dat Qualcomm te hoge royalty’s vroeg voor het gebruik van zijn patenten.

Er volgde tal van rechtszaken waarbij ook toeleveranciers van Apple betrokken waren. Qualcomm kreeg zelfs in Duitsland gelijk en Apple moest zijn iPhone 7 en iPhone 8 uit de winkelrekken halen. Apple reageerde hierop door een aangepaste versie van de iPhone 7 en iPhone 8 uit te brengen.

Maar nu laten zowel Apple als Qualcomm weten dat ze een overeenkomst hebben gesloten waardoor ze wereldwijd alle rechtszaken tegen elkander laten vallen. De nieuwe overeenkomst betekent meteen dat er een zesjarige licentieovereenkomst is gesloten beginnend vanaf 1 april 2019. Als optie kan deze worden verlengd met twee jaar.

Als ander onderdeel van de schikking zou Apple een bedrag aan Qualcomm betalen. Hoeveel dat bedrag exact is, is momenteel niet bekend. De overeenkomst komt net op tijd. Want enkele uren nadat deze deal bekend werd gemaakt liet de CEO van Intel weten om te stoppen met de ontwikkeling van 5G voor de smartphone. Ze willen zich focussen op de mogelijkheden van 4G en 5G in PC’s, Internet of Things en andere op gegevens gerichte apparaten. Als verklaring liet Intel weten dat er geen duidelijke weg is naar winstgevendheid in de smartphone modemchip markt.

Eerder waren er al geruchten dat Intel zijn 8160 5G modemchip niet tijdig kan afleveren. Dat zou een gigantisch probleem zijn geweest voor Apple omdat ze de iPhone in 2020 willen voorzien van 5G. Het enige echte alternatief was Qualcomm. Apple had hierdoor geen andere keuze dan een overeenkomst met Qualcomm af te sluiten.

Voor dit jaar is het te laat voor Apple om gebruik te maken van Qualcomm modemchips. Maar het is voor de hand liggend dat in 2020 Apple opnieuw gebruik gaat maken van een Qualcomm modem in zijn apparaten.

Ondertussen werkt Apple ook aan zijn eigen modemchip. Zo is het niet meer afhankelijk van andere partijen zoals Qualcomm. De inspanningen die het bedrijf hiervoor neemt zouden onlangs zijn verhoogd. Johny Srouji heeft de leiding van dit project maar het kan echter nog jaren duren vooraleer we het eerste resultaat hiervan zien.


Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer