Appleweetjes

Europese Commissie start onderzoek naar Apple na klacht Spotify

De Europese Commissie is begonnen met een onderzoek naar Apple na een klacht dat Spotify eerder indiende. Spotify vindt dat ze niet eerlijk worden behandelt door Apple. Hun diensten moeten bij aankopen van hun klanten in de App Store 30 procent afstaan aan Apple terwijl sommige andere diensten dit niet hoeven.

Volgens de Financial Times heeft de Europese Commissie een gesprek gehad bij klanten en eventueel concurrenten in deze markt. Nadien werd er besloten om toch een onderzoek naar Apple te realiseren.

De klacht gaat vooral over de 30 procent die Spotify telkens moet afdragen aan Apple wanneer een Spotify klant een abonnement neemt op hun dienst via de iOS app. Sommige andere diensten zoals Uber hoeven een dergelijk bedrag niet te betalen. Spotify zou het liefst een eigen betaalsysteem in hun apps kunnen gebruiken.

Apple reageerde eerder al op deze klacht van Spotify. Volgens Apple wenst Spotify alleen maar te genieten van alle voordelen van de App Store zonder ook maar enige bijdrage te leveren. Bovendien hoeft Spotify zich geen zorgen te maken over de hosting en krijgt het al de ontwikkelingstools gratis ter beschikking.

Een dergelijke onderzoek kan jaren aanslepen. Maar kan in principe leiden tot een boete van maximum 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer