Appleweetjes

Het einde van Huawei in zicht

President Trump heeft Amerikaanse bedrijven verboden om nog handel met Chinese bedrijven te voeren die op de Entity List staan. Die lijst is sinds vorige week actief. Op die lijst staat Huawei met ongeveer zeventig bedrijven die nauw verwant zijn aan het Chinese bedrijf.

Als gevolg hiervan heeft Google de Android licentie aan Huawei ingetrokken. Hiermee kan Huawei nog enkel gebruik maken van de opensourceversie van Android. Daardoor mist het bedrijf de Google Play Store en Google apps zoals bijvoorbeeld Gmail. Naast Google zullen ook diverse chipfabrikanten zoals Qualcomm niet meer mogen leveren aan Huawei.

Eenvoudige versie van Android

Huawei kan dus voor zijn smartphone nog steeds Android gebruiken al zal die er in de toekomst er wel wat anders gaan uitzien. Er zal geen Play Store meer aanwezig zijn. Ook diverse Google Apps zullen ontbreken. Beveiligingsupdates komen veel later ter beschikking en om mee de beta’s te testen moet Huawei ook helemaal niet meer rekenen.

Huawei is momenteel de tweede grootste smartphone verkoper ter wereld. Ondanks de geruchten dat het bedrijf mogelijk samenwerkt met de Chinese overheid en deze via een achterdeur toegang geeft tot allerlei informatie kan het bedrijf de laatste tijd goede resultaten naar buiten brengen.

Wat de gevolgen zijn voor huidige Huawei gebruikers is nog niet duidelijk. De huidige software zal gewoon blijven werken zoals voorheen maar beveiligingsupdates of een nieuwe versie van Android zal waarschijnlijk niet meer verschijnen. Updates van apps zullen geen problemen vormen.

Al jaren bezig met ‘Plan B’

Wat de gevolgen zullen zijn voor Huawei is niet duidelijk. Gelukkig heeft de fabrikant al lang een ‘Plan B’ klaar. Sinds 2012 werkt Huawei aan een eigen besturingssysteem. Het bedrijf maakt bovendien gebruik van Kirin chips zodat het veel minder afhankelijk is van Amerikaanse chipleveranciers.

Google heeft ondertussen laten weten dat om te voldoen aan het handelsverbod van de Amerikaanse overheid deze beslissing is genomen. Huawei wenst voorlopig nog niet te reageren op deze beslissing.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer