Appleweetjes

Noodcentrale ziet meteen locatie van 112 beller

Vroeg of laat komen we allemaal wel eens in een situatie dat we de noodcentrale 112 moeten bellen. In zo’n situatie kan je best kalm blijven zodat je al de nodige informatie kan doorgeven. Gelukkig helpt je iPhone een beetje. Stiekem bepaalt deze je locatie en laat dat weten aan de noodcentrale. 

Advanced Mobile Location

Sinds iOS 11.3 ondersteunt de iPhone Advanced Mobile Location (AML). Deze techniek gebruikt zowel WiFi als gps om de locatie te bepalen wanneer je het nummer 112 belt. Deze locatiegegevens stuurt AML tijdens het gesprek door in een bericht naar de noodcentrale. Afhankelijk van de duur van dit gesprek kunnen het meerdere berichten zijn om de locatie up to date te houden. 

Zelfs wanneer je WiFi of locatiebepaling hebt uitgeschakeld zal AML deze tijdelijk inschakelen om toch je locatie te kunnen bepalen en door te geven. Wanneer er geen locatiebepaling kan plaatsvinden dan wordt alle informatie van de gsm mast waarmee het in verbinding staat doorgestuurd.

Hoe kan je de hulpdiensten bellen

Je kan steeds de hulpdiensten bereiken door het nummer 112 zelf te bellen. Maar sinds iOS 11 is het nog eenvoudiger geworden. Je kan zelfs contactpersonen toevoegen die een bericht ontvangen met je locatie nadat je een noodoproep hebt gerealiseerd. Om de SOS-noodmelding in te stellen ga je op je iPhone naar Instellingen en kies je SOS-noodmelding.

SOS Noodmelding Instellingen


Met de optie ‘Bel met zijknop’ ingeschakeld kun je eenvoudig de SOS-functie activeren door vijf keer achter elkander op de zijknop te drukken. Hetzelfde effect verkrijg je door de zijknop met één van de volumeknoppen ingedrukt te houden. Het bellen naar de hulpdiensten wordt dan gestart van zodra je schuifbalk van de SOS noodmelding hebt versleept. De mogelijkheid om zelf te bellen naar het noodnummer 112 blijft altijd bestaan.

Als de functie ‘Automatisch bellen’ ingeschakeld is, zal je iPhone bij het activeren van de SOS-functie vanzelf beginnen aftellen en een waarschuwingstoon spelen. Na 5 seconden worden de hulpdiensten gebeld. Het aftellen kan je steeds annuleren door één van de knoppen los te laten. Wil je ongemerkt de noodfunctie kunnen gebruiken dan zet je onderaan het aftelgeluid uit.

Je kan eventueel contactpersonen voor noodgevallen aangeven. Deze worden toegevoegd via de Gezondheid-app. Bij het gebruik van de SOS-functie worden deze ingelicht via een sms nadat je de nooddiensten hebt gebeld. Ook jouw locatie wordt aan hen doorgegeven.

SOS Noodmelding

Hulpdiensten bereiken via de Apple Watch

Uiteraard kan je de SOS-functie ook met de Apple Watch gebruiken. Je iPhone moet wel ergens in de buurt liggen aangezien deze in feite het gesprek naar de Apple Watch doorstuurt. Je houdt de zijknop van de Apple Watch ingedrukt tot de SOS-noodmelding schuifbalk wordt weergegeven. Het bellen naar de hulpdiensten wordt gestart van zodra je schuifbalk van de SOS-noodmelding hebt versleept.

Apple Watch SOS noodmelding

Je kan net zoals op de iPhone ‘Automatisch bellen’ inschakelen. Hiermee worden de hulpdiensten na 5 seconden gebeld. Het aftellen hiervan kan je annuleren door de zijknop los te laten. Om de SOS-noodmelding functie van de Apple Watch te beheren gebruik je de Watch app op je iPhone. In het tabblad Mijn Watch kies je voor SOS-noodmelding.

In nood kan je de hulpdiensten snel bereiken

Je merkt het in feite al. In nood kan je zeer eenvoudig de hulpdiensten snel bereiken. Dat ze dankzij jouw iPhone meteen je locatie weten is handig meegenomen. Moest je ooit per ongeluk de hulpdiensten bellen leg dan niet meteen in. Laat de operator weten dat alles in orde is en dat je een foutje hebt gemaakt. Zo is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer