Appleweetjes

Dit heeft Apple gewijzigd aan het nieuwe MacBook Pro toetsenbord

Apple lanceerde afgelopen week een nieuwe MacBook Pro dat is voorzien met de nieuwste Intel Core Processors. Het topmodel is zelfs voorzien van maar liefst acht cores. Maar wat nog meer opvalt is het feit dat Apple opnieuw het toetsenbord heeft bijgewerkt.

Geschiedenis van het vlindertoetsenbord

Sinds de introductie van de 12 inch MacBook in 2015 heeft Apple een nieuw type toetsenbord geïntroduceerd dat gebruik maakt van een vlindermechanisme in plaats van een schaarmechanisme.

Maar niet iedereen is tevreden over dit type van toetsenbord. Een veelgehoorde klacht is dat soms de toetsen vastzitten, niet reageren of zelfs dubbel registeren nadat ze zijn aangeslagen. Meestal is vuil of stof dat onder de toetsen is terecht gekomen de boosdoener. Eerder zegde Apple al ‘Sorry‘ voor de diverse problemen die hierdoor zijn ontstaan.

Al diverse verbeteringen om problemen te verhelpen

Sindsdien tracht Apple het toetsenbord telkens te verbeteren. Ondertussen zijn we aan de derde generatie van dit type toetsenbord. Maar alle problemen zijn nog niet van de baan. Dat kunnen we afleiden aan het feit dat het serviceprogramma voor het toetsenbord is uitgebreid naar alle Mac computers die zijn voorzien van het vlindertoetsenbord.

Met de nieuwe MacBook Pro maakt Apple nog steeds gebruik van het vlindertoetsenbord van de derde generatie. Echter zijn er toch enkele aanpassingen gerealiseerd om het toetsenbord nog verder te verbeteren.

Nieuwe materialen

Apple geeft voorlopig niet al te veel informatie over wat er allemaal is verandert. Gelukkig weten we dankzij iFixit al veel meer. Zij hebben de nieuwe MacBook Pro uit elkander gehaald en het toetsenbord geïnspecteerd. Ze ontdekte enkele subtiele veranderingen. Zo is het siliconen membraan veel transparanter dan het materiaal dat ervoor gebruikt werd. De nieuwe siliconen voelen ook veel gladder aan. Op basis van een infraroodanalyse blijkt dat het oude membraan is gemaakt uit polyacetyleen terwijl de nieuwe covers uit polyamide ofwel nylon is vervaardigt.

Daarnaast zijn de dome switches aangepast. Er bestaat het vermoeden dat Apple een andere legering en/of een ander soort warmtebehandeling voor dit materiaal gebruikt heeft. De dome switch is in feite de schakelaar dat contact maakt met de elektrische onderdelen wanneer je die toets indrukt.

Voor de rest zijn er geen wijzigingen gevonden in het nieuwe toetsenbord. Dat zou dan ook de reden zijn waarom Apple nog steeds spreekt over de derde generatie in plaats van de vierde generatie.

Het is alleen maar de vraag of veel gebruikers nu tevreden zullen zijn met het toetsenbord. Sinds de introductie van het vlindertoetsenbord krijgt Apple geregeld klachten hierover.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer