Appleweetjes

Apple’s geheime testlab test chips onder extreme omstandigheden

Apple heeft een geheime testlab waar het al zijn chips onder extreme omstandigheden test. The Independent mocht van Apple eens een kijkje komen nemen naar wat er allemaal daar gebeurt.

Bizarre test in het onderzoekslab

Apple staat bekend om de privacy te waarborgen. Daarvoor gaat het bedrijf blijkbaar ver. In een testlab ondergaan hun chips diverse bizarre tests aan. Zo worden ze blootgesteld aan extreme temperaturen van maar liefst 110 °C en -40 °C. Daarnaast zijn er nog andere tests zoals indrukken, schokken,… In het lab zijn meer dan honderden printplaten aanwezig waarin diverse chips zijn aangesloten en deze beproevingen moeten kunnen doorstaan.

Apple Chip

Tests om privacy te beschermen

Het doel hiervan is om te weten of deze chips onder die omstandigheden nog steeds betrouwbaar zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de beveiliging van de chip het onder één of andere toestand het begeeft waardoor deze door een kwaadwillige is uit te lezen. Eénmaal een iPhone is gelanceerd kan Apple aan de chips niets meer wijzigen. Vandaar dat Apple in het testlab allerlei bizarre tests op voorhand al uitvoert.

Secure Enclave chip ondergaat hetzelfde lot

Ook de Secure Enclave chip wordt onder deze extreme omstandigheden getest. Deze chip bevat een geavanceerde beveiligingsarchitectuur. Het doel is het beheren van encryptiesleutels en biometrische informatie. Deze informatie is zo privacygevoelig dat Apple niet wenst om deze in het reguliere geheugen op te slaan. Vandaar het gebruik van een aparte chip zodat er geen toegang is tot deze informatie.

Apple testlab

Volgens Apple topman Craig Federighi is het belangrijk om chips op deze manier op de rooster te leggen. Volgens hem zijn er enorm veel gemotiveerde hackers die ook diverse manieren zoeken om in te breken. Apple blijft privacy belangrijk vinden en daarom zijn dergelijke onderzoeken absoluut noodzakelijk.

Privacy is geen luxe

Daarnaast zegt Federighi ook dat hij verrast was door Sundar Pichai, de CEO van Google. Hij zei dat privacy geen luxe product mocht zijn. Privacy staat volgens Federighi de afgelopen maanden meer op de agenda van sommige bedrijven. Maar het is absoluut niet genoeg om hierover een paar persberichten te lanceren. Je moet fundamenteel kijken naar bedrijfsculturen, waarden en het bedrijfsmodel en die veranderen niet van de ene dag op de andere.

Testlab chips

Maar…iCloud backups zijn niet versleuteld ook niet in China

Daarnaast sprak Federighi zich ook uit over de kritiek die Apple krijgt na het besluit om iCloud gegevens van Chinezen op te slaan in China zelf. Die beslissing viel vorig jaar in maart. Privacyverdedigers waaronder Amnesty International noemde het zelfs privacy-verraad en wees erop dat deze beslissing de Chinese staat toegang zou geven tot privacygevoelige informatie. Federighi zegt dat alle informatie versleuteld wordt verstuurd en daardoor niet kan uitgelezen worden wanneer iemand deze onderschept. Wat hij echter niet vertelt in het interview is dat iCloud backups momenteel niet versleuteld worden opgeslagen. Eerder vond de Electronic Frontier Foundation al dat Apple de iCloud backup beter moet versleutelen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer