Appleweetjes

WWDC 2019: Dit kunnen we verwachten van Apple

We moeten er niet al te lang meer op wachten. De Worldwide Developer Conference 2019 gaat van start op 3 juni. WWDC is Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Bij de opening hiervan zal Apple een belangrijke Keynote houden. Het is een traditie dat Apple hier enkele nieuwigheden zal demonstreren voor hun besturingssystemen. Wij blikken alvast vooruit van wat je allemaal die dag kan verwachten.

iOS 13

iOS 13

iOS 13 heeft als codenaam ‘Yukon’ meegekregen. De algemene verwachting is dat er best een heleboel vernieuwingen erin zitten. Maar daarnaast heeft Apple ook nog de focus op optimalisaties gelegd zodat oudere apparaten sneller aanvoelen.

Eindelijk…een donkere modus

Een belangrijke vernieuwing is de komst van een donkere modus. Er wordt al meerdere jaren gesproken over een dergelijke functie maar deze keer komt het er echt aan. Via het bedieningspaneel kan je deze modus aan- of uitschakelen. We hebben zelfs al een screenshot van iOS 13 opgevangen waar je de donkere modus aan het werk kan zien. Verder heeft Apple gewerkt aan een soort van veegtoetsenbord zoals bijvoorbeeld SwiftKey. 

Donkere modus

iOS 13: Grote update voor de iPad

Maar de update zal ook wat gevolgen hebben voor de iPad. Er wordt zelfs gesproken dat het beginscherm voor de iPad is verbeterd. Momenteel is er vrij veel ongebruikte ruimte op het beginscherm. Maar volgens sommige zou Apple hieraan iets gedaan hebben. Daarnaast kan je de iPad in combinatie met macOS 10.15 gebruiken als extern display. Er bestaan al diverse applicaties om je iPad als extern display te gebruiken. Maar met macOS 10.15 en iOS 13 zal je geen extra programma hiervoor nog nodig hebben.

Apple heeft ook gesleuteld aan het bestandsbeheer. Dit is één van de grootste beperkingen van de iPad als vervanger voor de laptop. Maar volgens de recente geruchten zal iOS 13 een verbeterd bestandsbeheer bevatten zodat dit probleem is opgelost. Multitasking mogelijkheden op de iPad zouden intuïtiever en beter gaan werken. Om de iPad nog aantrekkelijker te maken als vervanger voor de laptop zou er zelfs een soort van muisondersteuning zijn ingebouwd. De muisaanwijzer op de iPad zal niet exact hetzelfde werken zoals we nu kennen op een computer. De aanwijzer gaat geen pijlvorm kennen maar zou eerder op een aanraakpunt met een cirkel lijken. Op die manier wenst Apple nog steeds te benadrukken dat de iPad vooral met vingers wordt bediend.

Wordt Siri nu eindelijk nuttiger

Uiteraard kan een verbetering in Siri met deze updates niet ontbreken. Zo kunnen ontwikkelaars met iOS 13 hun apps zodanig ontwikkelen dat deze enkele taken in samenwerking met Siri kan uitvoeren. Zo zou een app met Siri bijvoorbeeld extra media kunnen afspelen of zoeken in de app of zelfs eventueel bellen naar een bepaalde dienst. Andere taken dat tot de mogelijkheden behoren zijn bijvoorbeeld het bestellen van tickets, het plannen van een trip, luchthaven informatie, enzovoort.

Apple zet in op Augmented Reality 

Niet enkel Siri krijgt een verbetering in iOS 13. Augmented Reality zou dit jaar een serieuze verbetering krijgen. Apple heeft voor ontwikkelaars een compleet nieuw framework ter beschikking. Ontwikkelaars kunnen hiermee op een visuele manier hun app ontwerpen. Het framework heeft zelfs de mogelijkheid om menselijke poses te herkennen. Ondersteuning voor gamecontrollers met een touchpad en stereo Augmented Reality headsets is ingebouwd.

Ontwikkelaars krijgen beperkte toegang tot de NFC chip

Ook voor de NFC (Near Field Communication) chip zullen er grote veranderingen komen. Deze chip is een draadloze manier om informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. De chip wordt momenteel gebruikt voor bijvoorbeeld Apple Pay. Binnenkort zullen ontwikkelaars in staat zijn om de NFC chip te gebruiken om tags van ISO7816, FeliCa of MiFare in te lezen.

Apps worden bijgewerkt met nieuwe mogelijkheden

Maar daar blijft het allemaal niet bij. Verschillende apps worden bijgewerkt met meer mogelijkheden zoals de Herinneringen app. Deze app krijgt een nieuw hoofdscherm verdeeld over vier secties. Zo zie je meteen de taken die je vandaag nog moet realiseren, alle taken, geplande taken en de gemarkeerde taken.

De Schermtijd functie krijgt nieuwe functies. Ouders kunnen eventueel meerdere tijdsschema’s ingeven bij de apps voor hun kinderen. Zo kan men bijvoorbeeld ingeven dat kinderen in de avonduren enkel en alleen met bepaalde personen in contact kunnen komen.

De vernieuwde Boeken app zal de lezer aanmoedigen om meer te lezen. Er komt een voortgangsmeter en een soort van beloningssysteem wanneer je leest.

Bij iMessage kan je een profiel maken. Je kan aangeven wie dit profiel mag zien of niet. Een apart menu voor Animoji- en Memoji stickers te versturen zal ook aanwezig zijn. Op die manier is iMessage weer helemaal mee met zijn tijd.

Met de bijgewerkte Apple Kaarten app zal het eenvoudiger zijn om naar veelbezochte locaties te navigeren. Je kan veelbezochte locaties groeperen en eventueel voorzien van een eigen foto.

Dat Apple werkt aan een nieuwe app die ‘Zoek mijn Vrienden‘ en ‘Zoek mijn iPhone‘ gaat samenvoegen was al geweten. De nieuwe app zal ontwikkelt zijn als een Marsepein app waardoor deze op zowel iOS als op macOS zal werken.

De Mail applicaties gaat de mogelijkheid krijgen om bepaalde berichten te dempen en inkomende mails van bepaalde contacten te blokkeren. Het beheer van de mappen gaat verder vereenvoudigt worden.

Verder werkt Apple aan een nieuwe slaapmodus die samenwerkt met de Bedtijd functie in de Klok applicatie. Deze nieuwe slaapmodus zou eventueel met toekomstige apparaten kunnen samenwerken om je slaap te meten.

macOS 10.15

macOS 10.15 - Catalina

Blijkbaar zal macOS 10.15 toch wel een grote update worden met tal van nieuwe functies. Eerder was al bekend dat je met macOS 10.15 en een Apple Watch meer zou kunnen doen dan enkel je Mac te ontgrendelen. Ook krijgt deze nieuwe macOS versie losse applicaties voor Muziek, Podcast en Boeken. Dat zou dan ook meteen het einde van iTunes betekenen. macOS 10.15 zou beter overweg kunnen met externe schermen. Je zou elk venster van eender welke applicatie naar een extern display kunnen sturen. Het extern display kan hiervoor zelfs een iPad zijn dat op hetzelfde netwerk is aangesloten.

Meer en meer iOS functies komen naar macOS 10.15

Maar daar blijft het niet bij. Volgens nieuwe geruchten zou Apple enkele iOS functies naar macOS 10.15 brengen zoals Schermtijd, Siri Opdrachten en visuele effecten bij iMessage. Het lijkt er dus meer en meer op dat iOS en macOS dichter bij elkander komen. 

Dankzij Schermtijd krijg je een beter inzicht in de tijd die je spendeert met je Apple apparaten. Je kan eventueel bepaalde applicaties blokkeren wanneer je hier teveel tijd aan spendeert. Met Siri opdrachten en de losstaande Opdrachten app kan je allerlei acties automatiseren. Deze opdrachten kan je mits een Siri commando laten uitvoeren. Een veelgehoorde klacht is dat je jammer genoeg op de Mac niet de visuele effecten van iMessage kan bekijken. Maar met macOS 10.15 zou dit probleem volledig opgelost zijn.

iPad apps werken onder macOS

Al deze veranderingen om iOS en macOS dichter bij elkander te laten komen heeft te maken met het Marzipan plan van Apple. Hiermee zullen apps uitwisselbaar zijn tussen iOS en macOS. iOS ontwikkelaars kunnen op een eenvoudige manier hun applicaties laten werken op macOS.

Afscheid van 32 bits applicaties

Maar het nieuwe besturingssysteem zal ook afscheid gaan nemen met oude 32 bits applicaties. Oudere programma’s die dus al een tijdje niet meer zijn bijgewerkt zullen niet meer werken. Apple waarschuwde al eerder dat hun eigen fotobewerkingsprogramma Aperture niet meer zal werken na macOS Mojave.

tvOS 13

Apple TV - 4G

Over de Apple TV is zo goed als niets bekend. Apple heeft de lekken over tvOS blijkbaar goed onder controle. Wat wel al bekend is, is het feit dat binnenkort de Apple TV eindelijk veel meer degelijke games kan verwachten door de komst van Apple Arcade.

Games die tot het aanbod van Apple Arcade gaan behoren zullen beschikbaar zijn op alle iOS platformen. Je kan deze dus downloaden en spelen op een iPhone, iPad & Apple TV. Sommige games zullen zelfs beschikbaar zijn voor de Mac.

Games die tot het aanbod van Apple Arcade zullen behoren zijn van een hoog kwalitatief niveau. Apple heeft jammer genoeg nog geen prijs meegedeeld over Apple Arcade. We weten alleen dat de dienst in het najaar van 2019 beschikbaar gaat komen. Ook in België en Nederland zal deze gelanceerd worden.

Maar veel meer dan dat is er niet bekend voor tvOS 13.

watchOS 6

watchOS 6 concept

Met watchOS 6 komt de App Store naar de Apple Watch. Je kan dus eindelijk rechtstreeks via de Apple Watch een app downloaden. Op die manier wordt de Apple Watch minder afhankelijk van de iPhone. Bovendien is het voor ontwikkelaars een stuk handiger met deze App Store. Momenteel moeten ze hun Apple Watch app nog steeds bundelen met een iPhone app. Maar dat zou in de toekomst misschien niet meer nodig zijn.

Nieuwe apps

watchOS 6 zal diverse nieuwe apps naar de Apple Watch brengen. Zo kan je dankzij de Boeken app luisteren naar audioboeken. Ook een Dictafoon en Rekenmachine app zullen niet ontbreken.

Er zullen twee nieuwe gezondheid apps onder watchOS 6 worden toegevoegd. Eén van die apps ‘Cyclus’ zal je helpen om je menstruatie in de gaten te houden. De andere app ‘Dose’ geeft je herinneringen om op tijd je medicatie in te nemen.

Nieuwe wijzerplaten en complicaties

Uiteraard kunnen nieuwe wijzerplaten niet ontbreken. Bij één van de nieuwe wijzerplaten wordt er een kleurovergang getoond met de door jouw gekozen kleur. Daarnaast komen er twee nieuwe versies van de XL-wijzerplaat met nieuwe kleuren en lettertypes. Apple voegt in het gamma ook nog een California wijzerplaat toe. Deze klassieke wijzerplaat combineert Romeinse en Arabische cijfers. Ten slotte is er de zonnestand wijzerplaat en de Infograph Subdial wijzerplaat, welke grotere complicaties heeft.

Die complicaties worden verder uitgebreid. Zo komt er een complicatie voor de Boeken app en een complicatie om de batterijstatus van hoorapparaten te bekijken. Ten slotte is er een complicatie om het omgevingsgeluid te meten en regeninformatie te tonen.

Animoji en Memoji zullen hun intrede als stickers op de Apple Watch verkrijgen. Deze zullen gesynchroniseerd worden met de gegevens van de iPhone.

Een glimp van de nieuwe Mac Pro

Mac Pro Concept

Apple overweegt om tijdens de WWDC 2019 de nieuwe Mac Pro aan het grote publiek voor te stellen. Naast deze Mac Pro zal Apple ook een nieuw type beeldscherm tonen.

Dat beeldscherm draagt als codenaam ‘J290’. Al eerder werd een dergelijk beeldscherm voorspeld. Het zou vermoedelijk gaan om een 6K mini LED beeldscherm. Het is de eerste keer dat Apple mini LED gaat gebruiken. Mini LED displays hebben net zoals OLED displays geen backlight nodig. De pixels generen hun eigen licht. Hierdoor hebben ze een perfecte zwartwaarde, een uitmuntend contrast en een zeer grote kijkhoek. Tot slot hebben mini LED displays geen last van inbranden zoals bij OLED. Dat maakt de techniek uitstekend geschikt als computer display.

Belofte maakt schuld

Apple beloofde in 2017 een compleet nieuwe Mac Pro voor hun professionele gebruikers. Deze zou pas vanaf 2019 klaar zijn. De Mac Pro heeft altijd een modulaire opzet gekend. Je kan dus het toestel verder uitbreiden na de aankoop. Apple zei eerder al dat het huidige design van de Mac Pro sinds 2013 een vergissing was. Door het design van de behuizing had deze problemen om voldoende warmte af te voeren. Net dit probleem zorgt ervoor dat gebruikers onvoldoende hun toestel kunnen upgraden.

Aangezien er op WWDC 2019 veel professionele gebruikers zijn is het voor Apple wel een ideaal moment om aan deze gebruikers te denken.

Op Appleweetjes zullen we de ontwikkelingen van WWDC 2019 op de voet volgen. De Keynote begint op maandag 3 juni om 19:00 uur en we zullen die dag verslag uitbrengen van al het belangrijke nieuws.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer