Appleweetjes

Apple onthult iOS 13: dit zijn de grootste vernieuwingen

Apple heeft op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) een voorsmaakje gegeven van iOS 13. Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPod komt pas in de herfst uit, maar wij zetten alvast de hoogtepunten even voor je op een rij.

iOS 13 heeft opnieuw diverse optimalisatie gekregen. Het ontgrendelen van je iPhone met Face ID is ongeveer 30% sneller. Apps lanceren tweemaal zo snel als voorheen. Behoorlijk mooie cijfers. En net zoals bij de Apple TV zullen de songteksten bij de Apple Music app synchroon meelopen met het geluid.

De donkere modus is eindelijk gearriveerd net zoals het veegtoetsenbord. Alle Apple apps passen zich netjes aan voor donkere modus. Zoals voorspeld is de Herinneringen app grondig verbetert. Ook Apple Kaarten heeft diverse verbeteringen gekregen. Op het einde van 2019 zal Apple de kaarten van gans Amerika hebben vernieuwd op basis van hun eigen data. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden met Apple Kaarten. Met een druk op de knop kan je je vrienden laten weten wanneer je zal arriveren.

iOS 13 - Donkere Modus

Apple gaat je nu ook de mogelijkheid geven om bij bepaalde apps of website in te loggen met je Apple ID. Jij kan zelfs bepalen of je je email adres wenst te delen of niet. In dat laatste geval zal Apple een random email genereren voor die dienst.

De Woning app krijgt extra aandacht voor camera’s. Fabrikanten die dit zullen ondersteunen kunnen beelden beveiligd laten doorsturen naar de iCloud. Er zullen ook HomeKit routers op de markt komen.

Gedaan met het ontvangen van berichten met een vreemde nummer die je niet kent. Want je kan vanaf nu een profiel instellen bij iMessage. In het profiel kan je aanduiden wie welke gegevens van dat profiel kan bekijken. Ook Animoji krijgt enorm veel nieuwe mogelijkheden en je Animoji kan nu worden uitgebreid met stickers.

Foto’s kan je al een tijdje bewerken. De functies hiervan zijn nog verder uitgebreid. Maar nu kan je ook video’s bewerken. Je kan de belichting hiervan bijregelen of zelfs de video roteren. Maar ook de Foto app is vernieuwd. Wanneer je bladert door al je foto’s kan je in of uitzoomen om de grootte van het fotoraster in te stellen. Video’s zullen automatisch afspelen.

iOS 13 - Foto

Siri zal een pak nuttiger zijn met de AirPods. Je berichten worden automatisch voorgelezen en je kan meteen antwoorden.

Ook CarPlay wordt niet vergeten en deze krijgt een grote verbetering. Je kan bijvoorbeeld de Muziek app naast de Kaarten app zetten. Verder zal Siri in CarPlay veel subtieler zijn waardoor je de actieve app kan blijven bekijken.

iOS 13 - CarPlay

iOS 13 zal beschikbaar zijn in de herfst voor de volgende toestellen: iPod touch (7de generatie), iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer