Appleweetjes

Apple onthult macOS 10.15 Catalina: dit zijn de grootste vernieuwingen

Apple heeft op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) een voorsmaakje gegeven van macOS 10.15. Het nieuwe besturingssysteem voor de Mac komt pas in de herfst uit, maar wij zetten alvast de hoogtepunten even voor je op een rij.

De toekomst van iTunes bestaat vanaf nu uit drie apps: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. Het tijdperk van iTunes is dus definitief gedaan. Wanneer je je iPhone, iPad of iPod aansluit dan verschijnt deze in de zijbalk van de Finder. Hier kan je het toestel nog op diverse manieren synchroniseren. De nieuwe Apple TV app heeft een herkend uiterlijk zoals de app op de iPhone. Bovendien heeft deze app ondersteuning voor 4K HDR en Dolby Atmos.

macOS Foto

Met de nieuwe functie SideCar in macOS 10.15 kan je de iPad gebruiken als extern display. Maar je kan je Mac nu volledig bedienen met je stem dankzij Voice Control. Die functie wordt trouwens ook uitgerold naar iOS. Je kan apps openen, scrollen door pagina’s, het geluid bedienen,…

We wisten al eerder dat Apple werkte aan een nieuwe app die ‘Zoek mijn Vrienden‘ en ‘Zoek mijn iPhone‘ gaat samenvoegen. Die geruchten blijken te kloppen. Maar dankzij de hulp van Apple apparaten van anderen kan er door middel van een Bluetooth Beacon je verloren apparaat toch nog gevonden worden.

Dankzij het project Catalyst dat eerder bekend was onder de naam Marzipan zullen apps uitwisselbaar zijn tussen iOS en macOS. iOS ontwikkelaars kunnen op een eenvoudige manier hun applicaties laten werken op macOS. 

Uiteraard kan de functie Schermtijd niet ontbreken voor de Mac. Met Schermtijd krijg je een beter inzicht in de tijd die je spendeert met je Apple apparaten. Je kan eventueel bepaalde applicaties blokkeren wanneer je hier teveel tijd aan spendeert.

macOS Schermtijd

macOS 10.15 Catalina zal beschikbaar zijn in de herfst voor de volgende Mac-computers: MacBook 2015 of later, MacBook Air 2012 of later, MacBook Pro 2012 of later, iMac 2012 of later, iMac Pro 2017 of later en Mac Pro 2013 of later.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer