Appleweetjes

De iPad gaat zijn eigen weg op met iPadOS

Apple ziet de iPad als vervanger voor de laptop. Maar met iOS waren er toch nog wel wat beperkingen. Daarom gaat de iPad zijn eigen weg op met iPadOS. Dit besturingssysteem bevat diverse verbeteringen zodat de iPad nu echt serieus moet genomen worden.

Het beginscherm is onder iPadOS lichtjes gewijzigd. Er wordt beter gebruikt gemaakt van het grotere scherm. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op het beginscherm je widgets te plaatsen. Daarnaast krijgt de iPad ondersteuning voor meerdere vensters. Je kan bijvoorbeeld twee Notities app naast elkander zetten.

iPadOS - Beginscherm

Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Voor het bewerken en schrijven van teksten zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo kan je tekst kopiëren door met drie vingers op het scherm te knijpen. Het plakken van die tekst kan je realiseren door je drie vingers op het scherm te spreiden. Heb je een foutje gemaakt? Die wijzigingen kan je ongedaan maken door met drie vingers van rechts naar links te vegen. De selectiecursor is eenvoudiger te verslepen. Het vergrootglas is vanaf nu verleden tijd want deze zat toch meestal maar in de weg op de iPad.

Bij de iPad is de Apple Pencil zeker belangrijk. Leuk om te weten is dat Apple de reactiesnelheid heeft kunnen verhogen van 20ms naar 9ms. Tekenen en schrijven wordt hierdoor nog nauwkeuriger.

iPadOS - Apple Pencil

Als de iPad moet fungeren als een laptop vervanger moest er ook een beter bestandsbeheer applicatie komen. Dat is er nu ook met de nieuwe Bestanden app. Je kan nu zelfs bestanden lezen en schrijven naar een USB-stick.

Uiteraard is Safari ook verbeterd. Bij iPadOS zal Safari werken als een desktop browser in plaats van een mobiele browser. Websites zullen dus standaard steeds in de desktop versie worden getoond. Bovendien is Safari voorzien van een downloadmanager.

iPadOS 13 zal beschikbaar zijn in de herfst voor de volgende iPads: iPad Air 2, iPad Air (3de generatie), iPad mini 4, iPad mini (5de generatie), iPad (5de generatie), iPad (6de generatie), 9,7 inch iPad Pro, 10.5 inch iPad Pro, 11 inch iPad Pro, 12.9 inch iPad Pro.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer