Appleweetjes

Met deze bestaande functies zou Apple ons blij kunnen maken

Straks gaat de World Wide Developer Conference 2019 van start. Dan zullen we weten wat voor nieuwigheden Apple allemaal voor ons in petto heeft. Maar in feite kan Apple ons best al blij maken door bestaande functies naar België en Nederland te brengen.

Een slimmer toetsenbord in het Nederlands

Laten we dus beginnen maar beginnen om het toetsenbord van iOS te verbeteren. Waarom is het QuickType toetsenbord met voorspellende functie nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar? Dit toetsenbord bestaat al sinds iOS 8…alleen niet in het Nederlands. Om verder te gaan over het toetsenbord, het meertalig typen werkt ook nog steeds niet voor de Nederlandse taal. Wanneer je dus een tekst tikt met Engelse termen dan werkt de spellingscontrole wel eens dik tegen.

Apple kaarten met betere data

Apple doet hard zijn best dat gebruikers hun kaartendienst gebruikt in plaats van andere zoals Google. Persoonlijk moet ik zeggen dat het grafisch veel duidelijker werkt zeker in combinatie met Apple CarPlay. Ik heb al behoorlijk wat autovakanties gerealiseerd en Apple Kaarten heeft me nog nooit echt in de steek gelaten. Maar het kan beter. Waarom mis ik nog in de meeste landen rijbaanaanwijzingen? Gelukkig hebben we dit in België en Nederland. Maar bijvoorbeeld Spanje en Portugal ontbreken. Op dit moment is de ondersteuning er maar voor amper 27 landen. Een weergave van de maximumsnelheid kunnen we bijna overal vergeten. Deze functie is enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Opnieuw een bedroevend resultaat voor iets dat eenvoudig te implementeren is aangezien diverse andere navigatie applicaties dit al jaren hebben.

Dichtbij functie voor België

Als je snel iets wilt opzoeken dan heeft Apple daar een oplossing voor. Met hun functie ‘Dichtbij’ kan je snel opzoeken naar een restaurant, parkeergelegenheden, tankstations,… Met een tik op het juiste symbool verkrijg je meteen enkele resultaten die zich in jouw buurt bevinden. Een zeer handige functie dat ook werkt met Apple CarPlay. Echter niet in België. Nederlanders hebben dan weer meer geluk. Het grappige is eigenlijk dat wanneer je in België zoekt naar een restaurant of parking je eigenlijk netjes zo’n lijst krijgt zoals de functie ‘Dichtbij’ werkt. Is Apple dan te lui om deze functie volledig te integreren voor België of zijn ze dit nog verder aan het ontwikkelen? De functie is erg handig op vakantie maar de lijst van ondersteunende landen is zo bedroevend dat opnieuw gebruikers op zoek gaan naar een andere applicatie.

Laat Siri meer Vlaams spreken

Wist je dat Siri op de Apple Watch vanaf series 3 kan praten tegen je? Wanneer je een timer instelt via Siri krijg je gesproken feedback terug. Het weerbericht kan voorgelezen worden enzovoort. Nederlanders kennen dit zeker en vast. Maar de meeste Belgen die dit nu lezen vallen van hun stoel. Vele weten niet dat Siri kan praten op hun Apple Watch. De reden is dat Apple de Vlaamse Siri taal niet als een download-optie beschikbaar stelt. Weer kan je je hierbij vragen stellen waarom Apple dit doet? Zijn ze het vergeten of zijn ze een beetje lui? Gelukkig bestaat er een oplossing als je het Nederlands accent voor Siri niet vervelend vindt. Kies op je iPhone als Siri stem een Nederlands accent. Daarna kan je op de Apple Watch in het instellingen menu bij Algemeen, Siri activeren en de gesproken feedback aanzetten. Je Apple Watch moet eerst nog de nodige bestanden downloaden en dit gebeurt enkel wanneer je deze oplaadt.

Niet enkel de Apple Watch heeft problemen met de Vlaamse taal ook de Apple TV snapt er niets van. Opnieuw zijn de Nederlanders bij de gelukkige want Siri werkt bij hen gewoon op de Apple TV. Moeilijk kan het toch niet zijn? Als Telenet erin slaagt om dit te realiseren met hun nieuwe Telenet TV Box dan zou Apple dit toch ook moeten kunnen of niet?

En zo kunnen we de lijst wel aanvullen met Apple Pay Cash en Apple News. Sommige functies zou Apple wel snel kunnen implementeren als de wil er is. Sommige ontbrekende functies geven meteen de nodige frustraties aan mensen die voor het eerst met een Apple product in aanmerking komen. Want hoe kan je nu als Apple-fanaat het bedrijf blijven verdedigen wanneer hun toetsenbord nog geen woorden kan voorspellen?

We wachten geduldig alle nieuwigheden af die Apple straks zal aankondigen op de WWDC 2019. Als al één van deze bestaande functies eindelijk naar België en Nederland komt zullen wij alvast blij zijn.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer