Appleweetjes

Apple stopt nu definitief met het Mac-Dashboard

Het Dashboard bij de Mac bestaat al sinds macOS 10.4 Tiger. Op de WWDC 2004 demonstreerde Steve Jobs nog deze nieuwe functie. Het Dashboard is toegankelijk via een sneltoets en bevat diverse kleine applicaties. Deze applicaties werden widgets genoemd en waren bijzonder handig. Zo kon je snel het weerbericht, vluchtgegevens, vertalingen,… raadplegen. Dashboard was een succes. Amper 3 maanden na de introductie ervan waren er al meer dan 1000 widgets beschikbaar.

Maar de laatste jaren is het Dashboard in de vergeethoek gekomen. Sinds macOS 10.10 Yosemite staat het standaard uitgeschakeld. Het Dashboard is bovendien al enkele jaren niet meer bijgewerkt en dat zal ook niet meer gebeuren. Apple heeft beslist om met macOS 10.15 Catalina het Dashboard volledig uit het systeem te halen.

Gelukkig bestaat er al jaren een opvolger voor het Dashboard. Sinds macOS 10.8 Mountain Lion heeft Apple het Berichtencentrum gelanceerd. Dit Berichtencentrum kan je voorzien met enkele widgets. In de Mac App Store zijn er diverse applicaties te vinden die voorzien zijn met widgets.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer