Appleweetjes

Mobile Vikings kondigt binnenkort nieuwe tarieven aan

Mobile Vikings is een telecom operator dat jaren geleden ontzettend populair was bij gebruikers met een smartphone die veel data gebruikte. Andere operatoren vroegen nog bijzonder hoge tarieven voor het mobiel surfen.

Ondertussen wordt Mobile Vikings uitgebaat door Unleashed NV, een dochteronderneming van Medialaan en is er veel verandert. Er is zelfs beslist om een Full MVNO te worden. Een Full MVNO betekent in feite dat het om een operator gaat die niet over eigen zendmasten beschikt maar al de rest wel in eigen beheer doet. Die overgangsfase naar Full MVNO verliep niet zoals verwacht.

Viking schip in moeilijkheden door zware storm

Diverse problemen kwamen naar voren. Zo waren er de problemen met het nieuwe IT platform van Comarch waardoor het alle hens aan dek was voor de klantendienst. Als dat nog niet genoeg was waren er problemen met de nieuwe SIM kaarten, uitvallen van het netwerk,…

Gelukkig zijn de problemen minder en is Mobile Vikings nu een echte Full MVNO. De overgangsfase van het netwerk naar Orange in plaats van het Telenet netwerk ofwel het oude Base netwerk verloopt op zijn einde. Maar er zijn nog enkele struikelblokken die de operator moet overwinnen. Zo willen de gesprekken met Apple over de herkenning van hun 0456 nummers maar niet vlotten. Hierdoor is de notatie van deze nummers op iPhones wat vreemd en werkt de voicemail knop niet.

Nu het Mobile Vikings schip diverse stormen heeft getrotseerd wordt er opnieuw gedacht aan de toekomst. Er zijn immers al diverse Vikings die de boot hebben verlaten dus moet er snel actie genomen worden. Sinds de overname door Unleashed N.V. is er volop aandacht besteedt aan abonnementen en zijn ze hun herlaadkaarten volledig uit het oog verloren. Je moet in feite weten dat Mobile Vikings net populair was door deze formule. Bovendien waren ze nog een voorvechter van het gratis internet principe en voor de verlaging van de prijzen in de telecomsector. Wie herinnert zich nog de campagne waarbij ze lachte met Johan Vande Lanotte. De toenmalige minister klaagde in die periode de hoge telecomfacturen aan.

Maar er zit sleet op de formules van Mobile Vikings. De verschillen tussen een herlaadkaart en een abonnement is immens. Zo is er een abonnementsformule voor 37 euro per maand van 20GB en onbeperkt bellen naar Belgische nummers. Wil je dit aanbod met je herlaadkaart dan kom je bedrogen uit. Voor maar liefst 50 euro per maand krijg je amper 10GB en kan je ongeveer 8,5 uur bellen naar Belgische nummers.

Telecomtarieven zijn niet meer zo eenvoudig

Maar nieuwe verlaagde tarieven lanceren is niet meer zo eenvoudig. De concurrentie heeft uiteraard niet stilgezeten. Sommige operatoren hebben een formule waarbij ze adverteren met onbeperkte data. In theorie klopt die bewering maar wat ze echter niet vermelden is dat de snelheid bij een bepaald verbruik drastisch zal teruggeschroefd worden. Het is alleszins niet een ideale formule maar het biedt wel meer dan bij Mobile Vikings nu het geval is.

Andere operatoren adverteren dan weer met zero-rating. Zero rating is de praktijk waarbij de operator bepaald internetverkeer niet in rekening brengt. Er geldt dan een zogenaamd nultarief. Dit lijkt op zich een goed initiatief maar dat is het absoluut niet. De operator bepaalt namelijk welk internetverkeer zogezegd gratis zal zijn. Het kan dus best zijn dat jouw gebruikte diensten helemaal niet in het pakket zitten. Bovendien worden grote dienstverleners op deze manier alleen maar groter en zit de operator effectief je data te doorspitten van wat jij allemaal uitspookt op het internet. Jammer genoeg gebeurd dit met de goedkeuring van Europa en onze BIPT.

Nieuwe koers voor het Mobile Vikings schip

Telecomtarieven vergelijken is er niet eenvoudiger op geworden. Dat was wel het geval geweest moest er een aanbod bestaan als onbeperkt internet zonder kleine lettertjes. In Nederland kan het wel dus waarom hier niet.

Maar om opnieuw aantrekkelijk te zijn zal Mobile Vikings binnenkort iets aan hun tarieven gaan doen. De operator belooft alvast om de tarieven van hun herlaadkaart terug in een concurrentiële positie te plaatsen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer