Appleweetjes

Nieuw onderzoek toont dat Apple best te vertrouwen is

In de onophoudelijke gegevensschandalen van tegenwoordig heeft iedereen het graag over privacy. Google en Facebook worden daarbij vaak genoemd als grote verzamelaars van data zonder de nodige aandacht voor de privacy. Bij Apple is het net andersom volgens CEO Tim Cook is Apple het enige bedrijf dat pro-actief bezig is met het verzamelen van zo min mogelijke data met respect voor jouw privacy.

Maar Apple verzamelt toch gegevens

Maar laten we eerlijk blijven. De diensten van Apple hebben steeds wat informatie van jouw nodig om goed te kunnen functioneren. Apple heeft dus wel wat gegevens over jouw. Maar wat weet Apple nu precies? Axios heeft diverse onderzoeken gedaan naar wat technologie bedrijven nu exact weten van je. Eerder analyseerde het bedrijf Google, Facebook, Amazon, Tesla en Intuit. Nu is het de beurt aan Apple.

Gegevens worden verwerkt op je toestel

Apple gebruikt vooral twee manieren om je gegevens te beschermen. Eerst en vooral is het bedrijf erop gericht om zo min mogelijk informatie te verzamelen. De meeste gegevens blijven op je toestel en worden daar verwerkt. Als het kan wordt er zelfs niets doorgegeven aan de servers van Apple. Als tweede manier beveiligt Apple standaard alle gegevens.

En zo er nog meer verschillen tussen andere technologie bedrijven. Gezichtsherkenning bij de foto’s worden bij andere bedrijven gerealiseerd met behulp van hun servers. Maar bij Apple wordt dit volledig verwerkt op de Mac of op het iOS toestel zelf.

Speciale beveiligingschip Secure Enclave

Ook voor het ontgrendelen van je toestel met behulp van gezichts- of vingerherkenning denkt Apple aan de privacy. Met behulp van hun Secure Enclave chip wordt deze zeer gevoelige informatie opgeslagen. Deze chip bevat een geavanceerde beveiligingsarchitectuur. Het doel is het beheren van encryptiesleutels en biometrische informatie. Die informatie is zo privacygevoelig dat Apple niet wenst om deze in het reguliere geheugen op te slaan. Vandaar het gebruik van een aparte chip zodat er geen toegang is tot deze informatie. Zelfs iOS heeft geen toegang tot deze gegevens. Het besturingssysteem kan enkel aan de Secure Enclave chip om een ja of nee vragen of de authentificatie overeenkomt van de gebruiker.

En zo heeft Apple steeds meer nagedacht over jouw privacy. Gebruik je Apple Kaarten dan wordt je thuis- en werklocatie enkel opgeslagen op het toestel. Alle andere locatiegegevens die naar de Apple servers worden verstuurd zijn gekoppeld aan een geanonimiseerde unieke ID en niet jouw Apple ID. Zo kunnen deze gegevens niet gelinkt worden aan jouw.

Wanneer je Apple Pay gebruikt heeft Apple ook geen idee van wat je allemaal koopt. De aankoopgeschiedenis wordt enkel lokaal op je toestel bewaart maar er wordt niets hiervan verzonden naar de Apple servers.

End to end encryptie

Al vanaf het begin heeft Apple zijn berichtendienst iMessage voorzien van end to end encryptie. Ook FaceTime maakt hiervan gebruik. Door deze techniek zijn je berichten steeds beschermd. Ze zijn niet te onderscheppen, zelfs niet door Apple. Apple gebruikt end to end encryptie wel meer voor andere zaken zoals Siri, email, bladwijzers,…

Wat weet Apple dan

Apple kent uiteraard je aankoopgeschiedenis van alle producten die je bij hen hebt gerealiseerd. Dat kan gaan van een iPhone, Mac, Apple Watch tot zelfs de boeken, films, apps,… Apple gebruikt deze gegevens om jouw aanbevelingen op maat te kunnen geven.

Maar het kan beter

De grootste kwetsbaarheid bij Apple is momenteel de iCloud backup. Apple is in staat om deze backup te ontsleutelen. Wat ze dus niet kunnen op de iPhone kunnen ze wel met je iCloud backup. In feite zijn dan weer al je gegevens beschikbaar voor Apple. Ook andere autoriteiten kunnen met een bevel van een rechter op die manier aan al je data. 

Apple houdt dus zelf een sleutel bij om je iCloud backup te ontsleutelen. Ze doen dit zodat ze gebruikers nog eventueel kunnen helpen met het herstellen van hun gegevens wanneer deze bijvoorbeeld hun wachtwoord vergeten zijn. Maar het EFF vindt dat gebruikers zelf de keuze moeten hebben. Men moet volgens hen kunnen kiezen voor een volledige gecodeerde iCloud backup waarbij zelfs Apple niet tot de gegevens kan.

Tim Cook liet eerder in een gesprek met de Duitse site Der Spiegel al weten dat Apple in de toekomst geen sleutel meer zal hebben voor deze backups.

Wil je het complete privacybeleid van Apple lezen dan kan je op deze pagina terecht.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer