Appleweetjes

Belgische banken moeten niets weten van Apple Pay

Ondanks dat we in België sinds eind 2018 al gebruik kunnen maken van Apple Pay zullen andere banken deze betaaldienst niet zo snel omarmen. Uit een rondvraag van De Tijd blijkt dat geen enkele andere Belgische grootbank zich geroepen voelt om Apple Pay aan te bieden.

Het succes dat BNP Paribas Fortis samen met zijn dochterbanken Hello Bank! en Fintro heeft met Apple Pay is gigantisch. Eind april registreerde de bank al meer dan 215 500 gebruikers die Apple Pay gebruiken als betaalmiddel. Dat is zelfs meer dan de groep had gehoopt. Volgens een navraag van De Tijd is de typische Apple Pay klant bij BNP Paribas Fortis een man tussen 18 en 45 jaar.

Apple Pay is een succesverhaal

Apple Pay is dus een succes maar dat is alleszins niet inspirerend genoeg voor andere financiële spelers om mee in zee te gaan met Apple. Zij willen niet onder de voorwaarden van Apple deze betaaldienst lanceren. Voor KBC zit Apple Pay voor 2019 er helemaal niet aan te komen. Bij Belfius klinkt het dan weer dat ze de trends volgen en afhankelijk daarvan een beslissing zullen nemen. Argenta houdt zich vast aan het gratis beleid voor iedereen. Als ze de service willen aanbieden dan moet de klant hiervoor betalen en dat strookt niet met hun gratis aanbod.

Banken investeren wel enorm veel geld in een mobiele betaaldienst

Volgens een ingewijde wordt er vastgesteld dat meer en meer gebeurt vanuit Googles Android besturingssysteem dan vanuit Apple. Vreemd genoeg bekijkt deze ingewijde enkel naar zijn downloads vanuit de App Store en verwijst graag verder naar de eigen betaaldienst van de banken zoals Payconiq. Over het feit dat de betaaldienst van Google ook maar pover wordt ondersteunt zwijgt hij in alle talen.

Als je de analyse al van in het begin verkeerd maakt zul je uiteraard de verkeerde conclusies gaan nemen. Maar dat de banken graag zelf enorm hoge bedragen investeert in hun eigen mobiele betaaldienst zoals ‘Payconiq by Bancontact’ mag dan wel geweten zijn. Bij de laatste kapitaalinjectie voor Payconiq werd er maar liefst 17,6 miljoen opgehaald door banken zoals Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC en AXA.

Banken willen warm water opnieuw uitvinden

Payconiq by Bancontact heeft maar liefst de ondersteuning van twintig banken: Argenta, Axa, Bank de kremer, Bank van Breda, Belfius, BNP Paribas Fortis, Beobank, Bank van de Post, KBC, CPH, Crelan, Deutsche Bank, Fintro, Hello Bank!, ING, Keytrade, Nagelmackers, Record Bank en VDK.

Banken beseffen dus blijkbaar wel dat een mobiele betaaldienst de toekomst is. Jammer genoeg trachten ze telkens opnieuw het warm water uit te vinden en dat mag best wel wat geld kosten.

Op zoek naar nieuw geld bij consumenten

Ondanks dat de banken in België de grootste winstmachines zijn blijven ze op zoek naar geld. Geld dat van consumenten moet komen. Zo vraagt ING aan hun Lion Account gebruikers maar liefst 50 cent wanneer ze geld afhalen aan een geldautomaat van een andere bank. Uniek is die bank hiermee niet. Andere banken zoals KBC, BNP Paribas Fortis & Bpost deden het al eerder.

Dat de banken steeds hogere winstmarges willen mag duidelijk zijn. Onlangs werden instantbetalingen gelanceerd. Bij een dergelijke betaling zou het geld binnen enkele seconden op de rekening van de tegenpartij kunnen verschijnen. Je verwacht zoiets in de digitale tijden als vanzelfsprekend. Maar voor sommige banken moet je voor deze service extra betalen.

Online banken in aantocht

Tegenwoordig zijn er nieuwe spelers op de markt die de grootbanken alsmaar graag uitdagen. Banken zoals N26, Revolut, Buy Way en Bunq zijn nog onbekende namen in België maar daar komt stilaan verandering in. Deze bankenbestormers willen een deel van de markt inpalmen. Ze willen een superieure service aanbieden voor weinig geld. In feite zijn het IT bedrijven met een banklicentie. Zulke banken omarmen Apple Pay met veel plezier en dat zou wel eens nieuwe klanten kunnen aantrekken. Nu al ondersteunen Revolut, Monese en Bunq Apple Pay in België en binnenkort zal ook N26 dit gaan doen.

Van zodra die nieuwe banken meer en meer succes kunnen realiseren zal er pas iets bij de traditionele banken gaan veranderen. Want laten we eerlijk zijn, zelfs 10 jaar na de crisis is er bij hen niet veel verandert.

Voor degene die sociale media leest mag duidelijk zijn dat Apple Pay een graag geziene functie is. Betalen is daarmee eenvoudig met je iPhone of Apple Watch. Payconiq by Bancontact zou nooit hetzelfde gebruiksgemak kunnen evenaren. Het wordt hoogtijd dat banken dat nu eens beseffen en Apple’s betaaldienst gaan omarmen in plaats van zelf het IT bedrijf te willen worden zonder enige kennis.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer