Appleweetjes

Cellebrite opnieuw in staat om alle iPhones te ontgrendelen

Het Israëlische bedrijf Cellebrite liet via Twitter weten dat ze opnieuw in staat zijn om elke iPhone te unlocken dat is voorzien met iOS 12.3 of lager.

Cellebrite verkoopt hun ‘inbraaksoftware’ aan overheden, politiekorpsen of zelfs geheime diensten over gans de wereld. De software werd vooral bekend toen autoriteiten deze gebruikte om de iPhone 5C van de San Bernardino-schutter Syed Rizwan Farook te kraken.

Het Universal Forensic Extraction Device (UFED) is een apparaat waarmee veiligheidsdiensten zelf aan de slag kunnen om informatie uit apparaten te halen. Op de website van Cellebrite staat te lezen dat het met UFED Premium! mogelijk is om alle Apple toestellen te ontgrendelen die werken met iOS 7 tot en met iOS 12.3. Daarna kan er een volledige bestandssysteem extractie plaatsvinden waarbij eventueel zelfs verwijderde items kunnen teruggevonden worden.

Hoewel het absoluut niet de bedoeling is zijn er in het verleden al diverse tweedehands UFED apparaten op eBay te koop aangeboden voor enkele honderden dollars. Cellebrite verbied hun klanten om de apparaten door te verkopen aan derden.

Verscheidene politiezones in Vlaanderen maken gebruik van deze UFED apparaten. Ook in Nederland wordt het apparaat gebruikt bij de politie en het Nederlands Forensisch Instituut.

Naast Cellebrite is er nog een ander bedrijf dat zicht toespitst om iPhones te hacken. Grayshift is een bedrijf waar ex medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst werken, evenals ex beveiligingsontwikkelaars van Apple. Zij werden bekend met hun GrayKey toestel. Met dat toestel was het in het verleden mogelijk om de toegangscode van een iPhone te achterhalen.

Apple zit ondertussen niet stil en heeft al diverse nieuwe beveiligingen ingebouwd om de technieken van Cellebrite en Grayshift te blokkeren. Het is daarom opmerkelijk dat Cellebrite er nu toch in slaagt om een iPhone met iOS 12.3 te ontgrendelen.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer