Appleweetjes

Wat te doen als je toestel met Apple Pay zoekraakt of gestolen is

We zijn het al een tijdje gewoon om met Apple Pay te betalen. Ondanks dat veel banken niets moeten weten van Apple Pay zijn er al meer dan 200.000 gebruikers hiervan in België. Dankzij Apple Pay betaal je makkelijk al je aankopen zowel in de winkel, in apps als online, voor grote en kleine bedragen. Maar weet je eigenlijk wat je moet doen als je toestel zoekraakt of gestolen wordt?

Card Stop

De eenvoudigste methode is om onmiddellijk Card Stop te bellen op het nummer 070 344 344 om je kaart te laten blokkeren. Hierdoor zal je virtuele betaalkaart in Apple Pay onbruikbaar worden op al je apparaten.

Maar deze maatregel is wel drastisch. Ben je enkel je iPhone of Apple Watch kwijt dan is de kans groot dat je nog in het bezit bent van je fysieke bankkaart. Bellen naar Card Stop zal ook deze kaart blokkeren en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Je kan daarom via andere stappen enkel Apple Pay blokkeren zodat de fysieke bankkaart bruikbaar blijft.

Apple Pay blokkeren met behulp van andere apparaten

Ben je in het bezit van nog andere Apple apparaten dan is het via die toestellen mogelijk om Apple Pay te verwijderen van het gestolen of verloren apparaat.

Met een Mac computer ga je als volgt te werk. Ga naar Systeemvoorkeuren en kies vervolgens voor iCloud.

Bij het iCloud venster klik je op Accountgegevens. Vervolgens ga je naar het tabblad Apparaten en duid je het verloren of gestolen apparaat aan. Als laatste stap klik je op ‘Verwijder alle kaarten‘.

Op een iPhone of iPad volg je praktisch dezelfde stappen. Ga naar de Instellingen app en tik bovenaan op je Apple ID.

Vervolgens duid je het verloren of gestolen apparaat aan en als laatste stap tik je op ‘Verwijder kaart‘ bij Apple Pay.

Apple Pay blokkeren met behulp van de iCloud website

Het is zelfs mogelijk om Apple Pay te blokkeren met behulp van de iCloud website. Surf hiervoor met een computer naar de website van iCloud en log in met je Apple ID en je wachtwoord. Klik daarna onderaan op het Apple Pay logo. Het is niet nodig om je twee-factor-authenticatie beveiligingscode in te geven. Met enkel je wachtwoord kan je aan de basisvoorzieningen van je account zodat je toch Apple Pay kan verwijderen.

Vervolgens duid je het verloren of gestolen apparaat aan en als laatste stap tik je op ‘Verwijder…‘.

Als laatste mogelijkheid kan je kiezen om je apparaat tijdelijk te blokkeren. Op die manier wordt weliswaar je Apple Pay kaart niet van het apparaat verwijdert maar is het toestel geblokkeerd zodat andere deze niet kunnen gebruiken. Je kan het apparaat blokkeren met behulp van de Zoek mijn iPhone app of via de iCloud website. Wanneer je dan terug in het bezit bent van je toestel, kan je deze deblokkeren door de juiste code in te vullen.

Wil je meer weten over Apple Pay? Lees dan ook onze pagina hoe je de Apple Pay transacties kan bekijken of waar je Apple Pay kan gebruiken.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer