Appleweetjes

Tim Cook zegt dat nieuwsverhalen over Jony Ive compleet absurd zijn

De laatste dagen werd er veel gesproken over het vertrek van Jony Ive. Er verschenen tal van artikels dat zelfs noodgewongen de CEO van Apple, Tim Cook moest reageren op deze verhalen. Hij roept dat al deze wilde verhalen over Jony Ive totaal absurd zijn en niet strookt met de werkelijkheid.

Jony Ive verloor zijn interesse

Zo zou Jony Ive zijn interesse in het ontwerp van de Apple Watch snel zijn verloren na de lancering. Hij daagde geregeld niet meer op enkele vergaderingen waardoor het ontwerpteam gefrustreerd werd. Zij moesten telkens voor hun gerealiseerde ontwerpen wachten op de goedkeuring van hun baas. Maar die was er meer niet dan wel. Wanneer hij dan wel kwam opdagen nam hij niet meteen concrete beslissingen.

Alan Die - Jony Ive -  Richard Howarth
Alan Die – Jony Ive – Richard Howarth

In 2015 werd het vertrek van Jony Ive al stiekem voorbereid

De geruchten gaan dat de situatie zo erg was dat Tim Cook Jony Ive op het matje riep en eiste dat hij zich terug dagelijks ging bezighouden met Apple. In mei van 2015 werd er zelfs een nieuwe positie voor Jony Ive gecreëerd, namelijk Chief Design Officier. Richard Howarth werd toen benoemd tot Vice President of Industrial Design en concentreert zich op het ontwerp van de hardware. Daarnaast werd Alan Die benoemd tot Vice President of User Interface Design op zowel de desktop als mobiele apparaten.

In eerste instantie leek iedereen gelukkig want Jony Ive zou terug eindverantwoordelijk worden voor alle Apple ontwerpen maar andere leden kregen meer inspraak om de dagelijkse activiteiten vlot te laten verlopen.

Deze verandering in het management werd echter wel aangekondigd als het feit dat Jony Ive terug was bij Apple nadat hij zich volledig had gefocust op het ontwerp van het Apple Park. In werkelijkheid werd toen al het vertrek van Jony Ive voorbereid.

Extra loonpakket

Het duurde niet lang vooraleer Jony Ive opnieuw zijn interesse begon te verliezen. Tim Cook kon Jony Ive nog tevreden houden door zijn verloning fors op te schroeven. Zo hoog zelfs dat andere leidinggevenden compleet niet blij waren met deze situatie.

Tim Cook en Jony Ive

Maar Tim Cook heeft ook geen interesse

Eén van de redenen waarom Jony Ive zijn interesse in de ontwikkeling van Apple producten verloor zou zijn gekomen doordat Tim Cook weinig of zelfs geen interesse toont in het ontwikkelingsproces. Jony Ive zou de vele discussies die hij had met Steve Jobs bij het ontwerp van een product missen. Steve Jobs stond bekend dat hij bij elke stap van het proces betrokken was. Overal had hij wel een mening om het product te verbeteren. Het was zelfs voor veel mensen een grote uitdaging om te voldoen aan de eisen van Steve Jobs. Tim Cook is een compleet andere manager op dit niveau. Hij zou zich zelfs helemaal niet bezighouden met hoe het product eruit ziet of wat er nog verbetert kan worden. Zulke vergaderingen zou Jony Ive missen waardoor hij zijn interesse in het werk bij Apple saai begon te vinden.

Tim Cook vindt al deze verhalen maar niets

Maar nu heeft de topman van Apple gereageerd. Hij schreef een email naar journalist Dylan Byers waarin hij vertelt dat al deze verhalen compleet absurd zijn en dat vele conclusies niet met de werkelijkheid overeenkomen. Zulke verhalen tonen een gebrek aan inzicht hoe een ontwerpteam te werk gaat en hoe Apple werkt. Daarnaast zegt Tim Cook dat het ontwerpteam fenomenaal getalenteerd is en dat hij het volste vertrouwen in hen heeft. Ze werken momenteel aan ongelooflijke nieuwe producten.

Wat de waarheid van deze verhalen zijn zullen we echter nooit te weten komen. Maar dat er iets aan de hand is mag duidelijk zijn. Eerder was er al bekend dat vier top designers het ontwerpteam van Jony Ive vaarwel hebben gezegd. Het ontwerpteam stond vroeger bekend als een team met een hechte band. Maar dat lijkt de laatste jaren wat verandert te zijn. 

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer