Appleweetjes

Belgische overheid vraagt ontzettend veel data bij Apple op

Apple tracht zo transparant mogelijk te zijn naar hun klanten toe over de diverse dataverzoeken die ze krijgen vanuit de overheid. Om Apple gebruikers meer duidelijkheid te geven van wat de overheid allemaal opvraagt is er sinds enige tijd een website met tal van gegevens hieromtrent.

Nu heeft Apple het nieuwe rapport met de resultaten van de tweede helft van 2018 gepubliceerd. Nieuw in dit rapport is het feit dat je nu kan zien hoeveel apps er zijn verwijdert op verzoek van de overheidsinstanties. Uiteraard is China koploper hierin. Er werd in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2018 maar liefst 56 verzoeken ingediend om 626 apps te verwijderen. Apple keurde hiervan 55 verzoeken goed wat ertoe leidde tot het verwijderen van 517 apps. Ook Nederland diende twee verzoeken bij Apple in om 8 apps te verwijderen. Deze werden allemaal door Apple verwijdert. Het zou gaan om illegale gokspelen.

Vergelijking aanvragen België - Nederland
Vergelijking van aantal aanvragen tussen de Belgische overheid en de Nederlandse overheid

Maar wat vooral opvalt aan het rapport is het feit dat de Belgische overheid gezien de populatie best veel data bij Apple opvraagt. Zo diende de Belgische overheid in het laatste halfjaar van 2018 maar liefst 171 verzoeken bij Apple in voor meer informatie. Apple keurde hiervan 158 aanvragen goed. Ter vergelijking in Nederland diende de overheid maar 28 aanvragen in. In de Europese landen is Duitsland dan weer koploper voor deze aanvragen. Er werden maar liefst 12343 aanvragen ingediend.

Het aantal aanvragen voor meer informatie bij Apple door de Belgische overheid stijgt jaar na jaar. Een opvallende trend zeker als je weet dat het aantal aanvragen van de Nederlandse overheid min of meer stabiel zijn. Bovendien zijn ze nog eens een pak lager.

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer