Appleweetjes

Xiaomi kopieert schaamteloos Memoji

De Xiaomi Mi CC9-serie smartphones zijn vanaf deze maand te koop in China. Deze nieuwe smartphones hebben een verassend leuke nieuwe functie die we in feite al een tijdje kennen. Je kan er namelijk een Mimoji mee ontwerpen. Die naam klinkt verassend bekend en de link met Apple’s Memoji is dus snel gemaakt.

Xiaomi is groot geworden door Apple te kopiëren

Met de komst van de iPhone X introduceerde Apple Memoji. Met een Memoji kan je een geanimeerd evenbeeld van jezelf creëren. Zo kan je deze gebruiken in diverse applicaties zoals FaceTime en Berichten. Een briljant idee dacht het Chinese Xiaomi. De fabrikant staat al langer bekend dat het ideeën gebruikt van hun concurrenten. Maar deze keer hebben ze weinig moeite gedaan om het kopieerwerk te verstoppen.

1 lettertje verschil

Zo hebben ze in de naamgeving maar één letter gewijzigd. In plaats van Memoji gebruikt Xiaomi de term Mimoji. Deze Mimoji’s lijken bovendien nog eens sprekend op degene van Apple. Er zijn een paar kleine verschillen op te merken maar grotendeels zijn ze praktisch hetzelfde.

Xiaomi-Mimoji

Xiaomi kwam hierdoor al snel in een storm van kritiek terecht. Diverse Chinese bloggers begonnen het bedrijf te beschuldigen van plagiaat. Maar Xiaomi beweert dat ze helemaal niets hebben gekopieerd van Apple. Ze zeggen zelfs dat er een interne audit is gerealiseerd waarbij de conclusie is dat er geen sprake kan zijn van plagiaat. Ze dreigen er zelfs mee om de mensen aan te klagen die maar steeds deze valse beschuldigingen blijven verspreiden.

Zelfs advertentiemateriaal wordt gekopieerd

Maar niet veel later blunderde Xiaomi opnieuw. Hun marketing afdeling begon met het verspreiden van enkele advertenties op Chinese websites. Daarbij bleek Xiaomi zelfs een advertentievideo van Apple te gebruiken. Volgens de fabrikant was dit een foutje. Hun marketing afdeling heeft de verkeerde inhoud gepubliceerd. Ondertussen is de advertentie offline gehaald.

Hieronder kan je het advertentiemateriaal van Xiaomi vergelijken met de oorspronkelijke advertentie van Apple.

Xiaomi Mimoji advertentie
Xiaomi Mimoji advertentie
Apple Memoji advertentie

Bekijk ook deze weetjes

Appleweetjes maakt gebruik van cookies voor een optimale websitebeleving. We doen dit om het gebruik van onze website te analyseren, het delen van social media content mogelijk te maken en gerichte advertenties te tonen. Wilt u meer informatie over het cookiegebruik kijk dan in onze Privacyverklaring. Accepteer Lees meer